naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U Veliku Britaniju bez viza

Od 22. ožujka Velika Britanija će prestati primjenjivati vizni režim  za državljane Republike Hrvatske, izjavio je u srijedu, 1. ožujka, u Zagrebu britanski veleposlanik Sir John Ramsden. To je zadnja država članica EU za koju je hrvatskim državljanima bila potrebna viza.

Velika je Britanija uvela vize za Republiku Hrvatsku 19. studenoga 1999. god. nakon primitka velikog broja zahtjeva hrvatskih državljana za azilom.

Hrvatskim državljanima koji žele putovati u Veliku Britaniju u svrhu turističkog ili poslovnog posjeta, posjeta obitelji ili studiranja na razdoblje do šest mjeseci neće više trebati viza. Viza će biti potrebna u slučaju boravka duljeg od šest mjeseci, dok će u slučaju zapošljavanja u Velikoj Britaniji biti potrebno tražiti radnu dozvolu. Hrvatski državljani će i dalje prolaziti kroz imigracijsku kontrolu na ulasku u Veliku Britaniju kao i svi državljani zemalja koje nisu članice Europske unije, dodao je Ramsden.

Viza je bila potrebna i za tranzitna putovanja preko zračnih luka u Britaniji, ali je London u listopadu 2003. donio odluku o ukidanju obveze posjedovanja vize za direktni tranzit. Ta se odluka odnosila na hrvatske državljane koji putuju preko Velike Britanije, odlaze i dolaze preko iste zračne luke i pritom ne prolaze kroz kontrolu putovnica.


"Nadam se da će ova odluka uroditi još boljom suradnjom između Hrvatske i Velike Britanije na mnogim poljima" rekao je Ramsden.