naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sigurnosna i obrambena politika: budući stupovi EU?

Na neformalnom sastanku održanom u  Innsbrucku 6. i 7. ožujka ministri obrane država članica EU raspravljali su o vojnoj i civilnoj suradnji, djelovanju EU na zapadnome Balkanu i u Africi, te o razvoju vojnih sposobnosti EU do 2010. godini.

Održan je i sastanak Europske obrambene agencije, a ministri su raspravljali o njezinom financiranju osobito u području istraživanja i tehnologije.

Predsjednik Vijeća obrambenih ministara Günther Platter istaknuo je da su sigurnosna i obrambena politika stupovi ujedinjavanja Europe.

Rasprava o vojnoj i civilnoj suradnji dovela je do zaključka da mirovne misije moraju uključivati vojne i civilne snage. Usklađenost djelovanja europske sigurnosne i obrambene politike stoga je od ključne važnosti te jedan od prioriteta tri predsjedništva EU  za redom: Velike Britanije, Austrije i Finske.

Reagiranja na katastrofe također podrazumijeva vojno-civilnu suradnju. Vojna oprema upotrebljava se pri reakcijama na katastrofe, pa je koordinacija sa civilnim službama nužna za dostavu pomoći.

Vezano za akcije EU, ministri su zaključili da EU može osigurati stabilne uvjete svagdje u svijetu. Kao dobar primjer ističe se misija EUFOR/Althea u Bosni i Hercegovini. O misiji EU u Kongu ministri su raspravljali drugog dana sastanka. Nisu se uspjeli usuglasiti o broju

Vojnika niti o vođenju misije. Planirane snage UN-a trebale bi ukupno imati  16.000 vojnika. Očekuje se da bi EU mogla poslati između 800 i 1.500 vojnika.