naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Financijska perspektiva EU – nacrt rezolucije Europskog parlamenta

Odbor za proračun Europskog parlamenta poslao je zabrinjavajući signal Vijeću vezano uz pregovore o financijskoj perspektivi. Odbor je jednoglasno usvojio nacrt rezolucije kojom se formalno ukida postojeći međuinstitucionalni sporazum. Time Europski parlament stječe povoljniji položaj na temelju odredbi Osnivačkih ugovora, u slučaju da progovori o novoj financijskoj perspektivi propadnu.


Rezolucijom, koja se sastoji od šest članaka, ističe se da „odredbe Ugovora o EZ predviđaju usvajanje proračuna na godišnjoj osnovi“, zbog čega „se prestaje primjenjivati međuinstitucionalni sporazum o financijskoj perspektivi od 5. svibnja 1999“. Tim potezom Odbor za proračun onemogućava da se postojeće strukture prenesu u proračun EU od 2007. godine nadalje, korigirane za inflaciju, u slučaju da se ne postigne sporazum o financijskoj perspektivi.

Ipak, Odbor za proračun naglašava spremnost za postizanje dogovora o dugoročnoj financijskoj perspektivi. Delegacija Europskog parlamenta sastat će se s predstavnicima Austrijskog predsjedništva i Europske komisije na tzv. trijalogu 21. ožujka, kako bi pokušali usuglasiti stajališta.

Deklaracija će biti na dnevnom redu plenarne sjednice Europskog parlamenta 22.-23. ožujka 2006.

 

Više o tome:

  • Euractiv: Europski parlament jača pritisak  za financijsku perspektivu