naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Euroregija Murania

 (Hina) Europska pučka stranka organizirala je predstavljanje euroregije Murania, područja oko rijeke Mure koje obuhvaća pogranična područja četiriju zemalja - Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije.


Suradnja tih krajeva započela je potpisivanjem pisma namjere u rujnu 2003. godine, kada su se gradonačelnici četiriju gradova - Murskog Središća (Hrvatska), Bad Radkersburg (Austrija), Lendava (Slovenija) i Lenti (Mađarska) obvezali surađivati u planiranju i organiziranju zajedničkih kulturnih, turističkih, sportskih i ekoloških programa.


Suradnja se odvija kroz tri programa: Murania turistička zona; "Murania Incubator" za područje ekonomskog razvoja i Murania ruralni razvoj.

U rujnu 2004. godine potpisan je sporazum o bratimljenju četiriju gradova.

"U ovoj regiji okupljeni su predstavnici četriju zemalja koje pripadaju istom civilizacijskom krugu, koje su surađivale dugo vremena kroz povijest i koje i danas surađuju. Mi podržavamo tu inicijativu jer surađujemo s tri zemlje EU-a i mi ćemo, služeći se njihovim iskustvima, vidjeti na koji način hrvatske regije mogu participirati u programima EU-a i na koji način naši građani, naše općine i županije najbolje mogu iskoristiti ono što im se iz programa EU-a nudi kada je u pitanju regionalna suradnja", rekao je Gordan Jandroković, saborski zastupnik i supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.


Na skupu su sudjelovali predstavnici četiriju zemalja koji su predstavili svoj dio euroregija Murania. "Mura je u prošlosti razdvajala ljude i narode, a danas ih spaja", istaknuo je inicijator skupa, mađarski zastupnik u Europskom parlamentu Pal Schmitt, supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odobra EU-Hrvatska.