naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kravlje ludilo: ukida se zabrana uvoza britanske govedine

Europska komisija predložila je ukidanje zabrane uvoza britanske govedine, koja je, zbog kravljeg ludila, uvedena u ožujku 1996. Europski parlament u roku od mjesec dana mora analizirati prijedlog, te se očekuje da bi odluka mogla stupiti na snagu za otprilike šest tjedana.

Prijedlog se temelji na činjenici da je Velika Britanija ispunila uvjete definirane planom za borbu protiv kravljeg ludila iz lipnja 2005. Kad se zabrana ukine, Velika Britanija moći će izvoziti živu stoku rođenu nakon 1. kolovoza 2006. i govedinu i goveđe proizvode proizvedene nakon 15. lipnja 2005. godine pod istim uvjetima po kojima se u EU trguje mesom i stokom iz drugih država članica.

Prvog je kolovoza naime  na snagu stupila zabrana hranjenja stoke mesom i koštanim brašnom a prema propisima EU stoka starija od toga datuma ne smije ući u prehrambeni lanac ni u kakvim okolnostima. 15. lipnja 2005. Odbor za hranu i veterinarstvo dao je pozitivno mišljenje o provedbi kontrola u Velikoj Britaniji.