naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska ribarska flota - prijedlog za povećanje ekonomske snage

Komisija je predložila načine za poboljšanja ekonomskog stanja u ribarstvu. Prijedlogom se analiziraju razlozi ekonomskih poteškoća većeg broja ribarskih flota, koji su povećani porastom cijena goriva, te ocrtavaju mjere koje bi mogle pomoći rješavanju problema.

Komisija je najprije ukazala na tipove potpore  koje države članice mogu dodijeliti u okviru pravila o pružanju državne potpore kako bi pomogle društvima da najprije prevladaju  poteškoće te da im omoguće djelovanje na zdravoj ekonomskoj osnovi. Dugoročnije mjere morale bi pomoći uspostavu profitabilnosti europske ribarske industrije kao cjeline.

Dozvoljene mjere ovise o veličini brodova, koji su podijeljeni u tri kategorije: do 12 m, do 24 m i preko 24 m duljine, a uključuju povećanje efikasnosti motora i nabavu opreme. U dužem roku, mjere bi se trebale usklađivati sa smjernicama dogovorenim na Svjetskom summitu o održivom razvoju u Johannesburgu, uspostavu regionalnih savjetodavnih tijela, jačanje kontrole radi suzbijanja ilegalnog izlova, jačanje tržišnih mehanizama, te uspostavu Europskog ribarskog fonda.