naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Konferencija o socijalnom dijalogu

Jučer je u Briselu održana konferencija na kojoj su pop prvi puta okupljeni predstavnici svih 31 sektora Europskih odbora za socijalni dijalog. 

Europski odbori za socijalni dijalog u pojedinim sektorima uspostavljeni su na zahtjev organizacija europskih socijalnih partnera. U razdoblju od 1998. formiran je 31 odbor, a u planu ih je još nekoliko. Odbori pokrivaju različita područja, kao što je npr. tekstil, poljoprivreda, graditeljstvo i kemijska indusrtija, a dobivaju sve značajniju ulogu u rješavanju pitanja poput poboljšanja radnih uvjeta, strukovnog obrazovanja i globalizacije.

Na konferenciji se raspravljalo o ulozi socijalnih partnera u suočavanju s izazovima pred kojima je EU. Radi se, primjerice, o starenju stanovništva, restrukturiranju, neodgovarajućem obrfazovanju radne snage. Anticipacija i upravljanje promjenama te jačanje socijalnog dialoga također su bile predmetom rasprave.

Socijalni dijalog po sektorima mora odigrati specifičnu ulogu budući da su njihovi predstavnici najmjerodavniji za ocjenjivanje aktualnog stanja u pojedinim sektorima europskog gospodarstva, pri čemu se u obzir uzimaju individualne karakteristike svakog pojedinog sektora, i za pomoć pri pronalaženju konkretnih rješenja.