naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Program razminiranja za 2006.

Program razminiranja za 2006. raspolaže s 17,5 milijuna eura za raščišćavanju protupješačkih mina u deset zemalja, među kojima su Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Program je dio Strategije EU za čiju je provedbu u razdoblju 2005.-2007. predviđeno 60 milijuna eura.

Glavni prioriteti za 2006. su označavanje, ograđivanje i raščišćavanje protupješačkih mina i smanjivanje njihovih zaliha,  obrazovanje o opasnostima od mina, podrška institucijama za pružanje  pomoći žrtvama mina i njihovu reintegraciju u zajednice, kao i jačanje sposobnosti mjesnih i regionalnih vlasti u suočavanju s tim  problemima.

Države u kojima će se program provodit odabrane su na temelju sljedećih kriterija: prihvaćanje zabrane mina (Mine Ban Treaty, tj. Ottavwa konvencija), izazita potreba za humanitarnom i razvojnom pomoći, strateški značaj za EU, održivost i koherenstnost prema drugim programaima pomići, učinikovitost nacionalnih planova za raščišćavanje mina.

Program predviđa 12 milijuna eura za sufinanciranje projekata u Bosni i Hercegovini,  Kolumbiji, Kambodži, Gruziji, Jemenu, Sudanu i DR Kongu. Preostalih 5,5 milijuna eura bit će odobreno tijekom godine, a predviđeno je za ciljane projekte na Kosovu, u Afganistanu i Burundiju.

Projekti će biti odabrani na javnim natječajima koje će organizirati  predstavništva Europske komisije u tim zemljama.

 

Više o tome:

  • http://europa.eu.int/comm/europeaid/projects/mines/projects_en.htm
  • http://europa.eu.int/comm/external_relations/mine/intro/index.htm