naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nova europska energetska politika

Vijeće je na izvanrednom sastanku usvojilo stajališta o Novoj europskoj energetskoj politici (NEP) koja će  razmatrati Europsko vijeće na proljetnom sastanku. NEP će se osnivati na tri stupa: sigurnost opskrbe, kompetitivnost i ekološka održivost.

Uz ta tri temeljna stupa, NEP bi morala osigurati transparentnost i nediskriminaciju na tržištima, biti usklađena s pravilima tržišnog natjecanja i obvezom pružanja javne usluge, poštivati suverenitet država članica nad primarnim izvorima i izbor pojedinih država članica  korištenih izvora energije.

Mjere za ostvarivanje ciljeva uključuju horizontalne akcije, mjere vezane uz sigurnost opskrbe, konkurentnost i održivost. Horizontalne akcije uključuju razvoj analitičkih alata, istraživanje i razvoj u okviru Sedmog okvirnog programa.  Mjere za sigurnost opskrbe uključuju mjere na razini država članica (interne), na razini EU, te prema Energetskoj zajednici u jugoistočnoj Europi (čija je članica Hrvatska) i Rusiji.

Očekuje se da će Europsko vijeće prihvatiti ključne akcije koje uključuju razvoj zajedničkog pristupa za postizanje ciljeva energetske politike, dovršetak unutarnjeg tržišta, usvajanje realnog akcijskog plana za energetsku efikasnost, razvoj i primjena akcijskog plana za biomasu, te poduzimanje koraka za očuvanje okoliša.