naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska i Europska komisija potpisat će memorandum o socijalnom uključivanju

ZAGREB, 14. ožujka 2006. (Hina) -  Hrvatska bi do kraja godine trebala potpisati s Europskom komisijom Zajednički memorandum o socijalnom uključivanju, koji će biti podloga za mjere protiv siromaštva i ocijalne isključenosti.

Izrada tog dokumenta počela je u rujnu, a danas su stručnjaci iz svih  resora, znanstvenih institucija i nevladinih udruga nastavili rad na pojedinim poglavljima dokumenta, u sklopu konferencije koju  organiziraju Ministarstvo rada i socijalne skrbi i Europska komisija.

Memorandum ne obvezuje Hrvatsku na zakonodavno usklađivanje  socijalnih prava s europskim, ali će dati prikaz socijalne slike  Hrvatske, a buduće mjere za suzbijanje siromaštva prilagodit će se  preporukama i modelima koji se primjenjuju u EU.

U radnoj verziji memoranduma stoji da su troškovi socijalne zaštite u Hrvatskoj u 2003. i 2004. godini činili 24 posto BDP-a, što je 3-4  posto manje od prosjeka EU-a.

Od 2001. do 2004. ti su troškovi smanjeni za gotovo 10 posto, prvenstveno zbog pada izdataka za mirovinsko osiguranje.

Riziku od siromaštva u Hrvatskoj su posebno izložene starije osobe, više žene, a među njima najviše oni bez mirovinskih primanja.

Vrlo niske socijalne naknade Vlada određuje posve arbitrarno i nevezano za ikakvu objektivnu liniju siromaštva. Socijalna pomoć iznosi 400 kuna mjesečno za radno sposobnu osobu.

Bez obzira na porast ukupnih izdataka za socijalnu pomoć od 2000. godine, socijalne naknade ne osiguravaju podmirenje minimalnih potreba.

Dvije trećine hrvatskih umirovljenika živi ispod praga siromaštva od 1.600 kuna, koji je odredio EU.