naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Program “Inteligentna energija - Europa” otvoren za Hrvatsku

Povjerenik Europske komisije za energiju Andris Piebalgs i potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec potpisali su u Bruxellesu  memorandum o razumijevanju, koji omogućava sudjelovanje Hrvatske u programu “Inteligentna energija - Europa”. Riječ je o programu EU koji promovira učinkovitije trošenje energije i šire korištenje obnovljivih energetskih izvora.

S ukupnim proračunskim sredstvima od 250 milijuna eura program “Inteligentna energija - Europa” sufinancira europske projekte i događaje velikih razmjera. Program također sufinancira uspostavu lokalnih i regionalnih upravljačkih agencija u područjima kao što su: graditeljstvo, industrija, promet, urbana područja, proizvodi namijenjeni potrošačima, proizvodnja električne i toplinske energije i suradnja sa zemljama u razvoju.   

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju organizacije iz Hrvatske dobile su mogućnost natjecati se za financijsku potporu u sklopu programa “Inteligentna energija - Europa”, već unutar prvog sljedećeg poziva za podnošenje projektnih prijedloga, koji će s proračunskim sredstvima od 55 milijuna eura biti objavljen u svibnju ove godine.  

Slijedeći naputke iz “Zelene knjige o održivoj konkurentnoj i sigurnoj energiji”, u kojoj je naglašena potreba za razvojem paneuropske energetske zajednice, Europska unija već duže vrijeme nastoji proširiti svoje energetsko tržište uključujući u njega susjedne zemlje. Omogućavanje Hrvatskoj da sudjeluje u programu “Inteligentna energija - Europa” predstavlja očekivani korak politike proširenja europskog energetskog tržišta.