naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Međunarodna pravila o trgovini GMO

Na trećem sastanku 132 stranke Cartagenskog protokola o biološkoj sigurnosti (MOP3), održanom 17. ožujka u Curitibi, Brazil, vlade su usvojila međunarodna pravila o trgovini genetski modificiranim organizmima (GMO).

Sastanak je zaključen važnom odlukom o detaljnoj dokumentaciji koju genetski modificirani organizmi (GMO) moraju imati u sklopu međunarodne trgovine poljoprivrednim dobrima. Odluka je rezultat kompromisa u čijem je prihvaćanju važnu ulogu odigrao Brazil, ali i Europska komisija kao pregovarač u ime Europske unije.

Cartagenski protokol o biološkoj sigurnosti, kao dodatak Konvenciji o biološkoj bio-raznolikosti iz 1992. godine, jedini je međunarodni ugovor kojim se regulira prekogranični prijevoz GMOa. Protokol je inkorporiran u zakonodavstvo EU putem zakona što se temelje na smjernici 2001/18/EC o namjernom puštanju u okoliš genetski modificiranih organizama, a koja je 2003. godine nadopunjena pravilnikom o prekograničnom kretanju GMOa.

Osim odluke o detaljnoj dokumentaciji MOP3 donosi i razne druge odluke kojima će se poboljšati učinkovita implementacija Cartagenskog protokola: obučavanje i transfer znanja na području biološke sigurnosti u zemljama u razvoju; procjena rizičnosti GMOa; djelovanje web protala Cartagenskog protokola “Biosafety Clearing House”.