naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zaključci Vijeća: vanjski odnosi i opći poslovi

U sklopu priprema za proljetni summit Europskog vijeća održani su sastanci Vijeća za vanjske poslove, opće poslove i poljoprivredu.

Vijeće ministara zaduženo za problematiku vanjskih odnosa u Bruxelles-u je raspravljao o predsjedničkim izborima održanim 19. ožujka u Bjelorusiji. U priopćenju predsjedništvo naglašava da se ministri vanjskih poslova država članica slažu s prethodnom ocjenom međunarodnih promatrača OSCE/ODIHR-a, prema kojoj su tijekom izbornog procesa u Bjelorusiji uočene ozbiljne nepravilnosti uzrokovane arbitrarnim korištenjem državnih ovlasti. Naglašava se kako će Vijeće započeti raspravu o poduzimanju restriktivnih mjera prema osobama koje su odgovorne za ovakvo stanje.

Kod razmatranja odnosa sa Zapadnim Balkanom Vijeće je zaključilo kako će Unija nastaviti pomagati zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU, kroz provedbu praktičnih mjera koje će europsku perspektivu učiniti opipljivijom. U tom smislu naglašava se Vijeće podržava regionalnu suradnju, naročito stvaranje regionalne zone slobodne trgovine zasnovane na CEFTA-i. Vijeće pozdravlja prijedloge Komisije za poticanje kontakata među ljudima, uključujući opće pojednostavljenje viznih režima u skladu sa zajedničkim pristupom, te prikladnu financijsku pomoć.

Vijeće također pozdravlja politički sporazum o ustavnoj reformi koji je u Bosni i Hercegovini postignut 18. ožujka. Naglašava se kako ovaj sporazum predstavlja značajni korak naprijed prema stvaranju efikasnijih bosansko-hercegovačkih  institucija koje će postati bolje pripremljene za prihvaćanje europskih standarda. Razmatrajući odnose sa Srbijom i Crnom gorom Vijeće je naglasilo nužnost pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, kako ne bi došlo do prekidanja pregovora vezanih uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Drugi održani sastanak Vijeća ministara odnosio se na problematiku općih poslova. Ministri vanjskih poslova država članica na ovom sastanku razmatrali su nacrt zaključaka nadolazećeg sastanaka Europskog vijeća (23. i 24. ožujka), koji će biti posvećen Lisabonskoj strategiji u području rasta, zapošljavanja i energetske politike. Očekuje se da će Europsko vijeće naglasiti potrebu za implementacijom obveza koje su u sklopu revidirane Lisabonske strategije preuzete prošle godine, kao i za implementacijom prioritetnih djelovanja u sklopu revidirane strategije do kraja 2007. godine.