naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Procvat malih poduzeća u zapadnom Balkanu

Europska je komisija objavila izvještaj o provedbi Povelje za mala i srednja poduzeća koju su zemlje zapadnog Balkana potpisale prije tri godine. Izvještaj po pokazuje da su u provedbi Hrvatska i Srbija najuspješnije, a slijedi ih Makedonija, Crna Gora i Albanija. Na Kosovo i u Bosni i Hercegovini napredak je i dalje ograničen.

Stvaranje poticajnog okruženja za mala i srednja poduzeća važno je na putu integriranja u EU, a u svim je državama zapadnog Balkana postignut znatan napredak u omogućavanju jednostavnijeg i bržeg pokretanja poduzeća. U izvještaju se navodi pokretanje "one stop shopa" HITRO.HR u Hrvatskoj u 2005.  Napredak na tom području  bilježe i Makedonija i Srbija, dok Albanija jedina nije još  osuvremenila postupak registracije novih poduzeća.

Obrazovanje za poduzetništvo nudi se u svim državama zapadnog Balkana, a u većini je u tijeku i reforma propisa.

Bolje zakonodavstvo razvija se u Hrvatskoj i Srbiji, a slijedi Makedonija. Novi i bolji propisi pokrivaju područje prava trgovačkih društava, stečaja, hipoteka, lizinga, e-potpisa i e-poslovanja.  Hrvatska je jedina počela s izradom posebne Internet-stranice namijenjen malim i srednjim poduzećima, a pozitivnim se ocjenjuje sustavno uključivanje mogućnosti pristupa uslugama javne uprave putem Interneta, te plan za plaćanje PDV-a  putem Interneta do 2007.

U izvješćima pojedinih zemalja zapadnog Balkana o profesionalnom  obrazovanju menadžera malih poduzeća nazire se razvoj "živahnog tržišta" koje obuhvaća tečajeve o standardnim temama poput financija i  računovodstva ali i one o specijaliziranim pitanjima poput  korporativne suradnje u Europi i izvoznog menadžmenta.

U većini država zapadnog Balkana uspostavljeni su uredi koji pružaju informacije o mogućnosti nastupa na unutarnjem tržištu EU-a (Euro Info Correspondence Centres - EICC).

U izvješćima pojedinih zemalja nazire se i trend smanjenja poreza i  uvođenja generičkih poreznih olakšica koje bi trebale potaknuti  ulaganja i zapošljavanje. Zaključuju da je  pristup malih i srednjih poduzeća financijskim sredstvima općenito poboljšan uvođenjem  instrumenata koji nadopunjavaju rupe na tržištu u uvjetima razvoja komercijalnog sektora.

Sve su zemlje uspostavile kreditne linije za mala i srednja poduzeća odnosno mikro kreditne organizacije i fondove za kreditna jamstva, dok  venture kapitala i bogatih pojedinaca spremnih financirati nova  inovativna poduzeća zasad nema.

Povelji za mala podrzeća (Charter for Small Enterprises) olakšava reforme u 10 područja, uključujući poslovne usluge, poboljšani pristup financiranju, prilagodbe poreznog sustava i stvaranja okruđenja koji potiče poduzetništvo.  Napredak će se, u skladu sa zaključcima Vijeća za opće i vanjske poslove od 20. ožujka, pratiti i iduće tri godine.

Više o tome: