naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Jedinstvena vozačka dozvola

Ministri prometa Europske unije postigli su politički dogovor o uvođenju jedinstvene europske vozačke dozvole.  Jedinstvena vozačka dozvola, formata kreditne kartice, zamijenit će više od 110  modela dozvola koje su u uporabi.

Jedinstvena europska vozačka dozvola trebala bi olakšati korištenje slobode kretanja vozačima u EU,  spriječiti prijevare u slučajevima kad se vozačka dozvola koristi kao identifikacijski dokument, te povećati sigurnost. Jedinstvena dozvola onemogućit će izdavanje dozvole vozačima kojima je u zbog opetovanih prometnih prekršaja oduzeta u jednoj zemlji. Usto, jasno će se definirati kategorije vozila i uvjeti za njihovo izdavanje. Predviđa se uvođenje dozvole za mopede i progresivni pristup jačim i bržim motorima. Izravnu mogućnost dobivanja dozvola za motore jače snage dobit će osobe starije od 24 godine nakon teorijskog i praktičnog testa.

Zemlje članice morat će početi izdavati te dozvole najkasnije do 2012. godine. Stare dozvole trebale bi nestati tek 2032. godine, jer bi uvođenje kraćeg roka znatno povisilo troškove.

Nova vozačka dozvola izdavat će se na  deset godina, s tim da je ostavljena mogućnost državama članicama da to produlje na 15 godina.

Očekuje se da će direktiva stupiti na snagu do kraja 2006. i početi se primjenjivati najkasnije do kraja 2012. godine.