naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Parlamentarni sastanak EU i država zapadnog Balkana

(Hina)  Predsjednici odbora za vanjsku politiku parlamenata država članica Europske unije, te država zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku, okupili su se u ponedjeljak u austrijskom saveznom parlamentu u Beču na dvodnevnom sastanku.

Na sastanku sudjeluju i predsjednici parlamentarnih odbora za vanjsku politiku Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske te Srbije i Crne Gore. Hrvatski sabor predstavlja predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković.

Uz austrijsku ministricu vanjskih poslova Ursulu Plassnik, sudjeluje i europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner, kao i zamjenik posebnog izaslanika UN-a za budući statusni proces o Kosovu austrijski diplomat Albert Rohan.

Predstavnici parlamenata sastali su se kako bi razmotrili aktualni razvitak u zemljama jugoistočne Europe, stanje u pregovorima o budućem statusu Kosova te ulogu nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta u europskoj politici susjedstva.

U utorak je tema razgovora Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO).

Na sastanku su predsjednici odbora za vanjsku politiku parlamenata zemalja članica Europske unije i zapadnog Balkana izrazili potporu europskoj perspektivi država u regiji.

Kako države regije nisu na istom stupnju razvitka, reforme potrebne za dosizanje kriterija EU različite su. Ipak u raspravi je pozdravljena europska perspektiva svih država u regiji bez obzira na poteškoće i probleme s kojima se one susreću.

Naglašeno je da je Hrvatska najrazvijenija te da je daleko odmakla u gospodarskom i političkom razvitku i pregovaračkom procesu s EU.

Predstavnik Poljske je kazao da Hrvatska sa svojim postignućima zaslužuje sudjelovati na izborima za Europski parlament 2009. godine.

Hrvatski predstavnik, Gordan Jandroković u kratkom obraćanju sudionicima skupa naglasio je da Hrvatsku na putu prema EU treba individualno vrednovati te da rezultat pregovora mora biti punopravno članstvo u EU. Dodao je da Hrvatska podupire liberalizaciju trgovine na prostoru jugoistoka Europe u sklopu CEFTA-e.