naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Prema nižim cijenama roaminga?

Pretjerane cijene roaminga, međunarodnih  poziva s mobilnih telefona trebale bi se uskoro smanjiti. Komisija naime predlaže da se uredbom definiraju cijene roaminga tako da ne budu veće od cijene nacionalnog roaminga. Prijedlog je podržalo  Europsko vijeće na proljetnom summitu.

Prema podacima Europske komisije, u Europskoj uniji cijene roaminga  kreću se u rasponu od 0,20 (za poziv korisnika finske mreže u Švedskoj) do 13,5 eura (za korisnike malteške mreže u Latviji) za četiri minute  razgovora.

Očekuje se da će Komisija  predložiti da se koriste nacionalne tarife za pozive iz inozemstva  prema matičnoj zemlji, primjerice da se poziv s francuskog mobitela iz Mađarske u Francusku, naplati jednako kao i poziv iz Francuske.

Prijedlog Komisije temeljit će se na načelima jedinstvenog tržišta, a glavni su mu elementi sljedeći:

1. Uredba će utvrđivati cijene među operatorima, te osigurati da ne prelaze stvarne troškove.

2. Osigurati da se uštede operatera prenesu na korisnike.

3. Ukidanje naknanda za roaming u dolaznim pozivima.

4. Za odlazne pozive iz inozemstva, primjenjivat će se načelo domaće cijene, tj. naplaćivat će se cijena koja bi trebala biti jednaka cijeni poziva iz domaće zemlje u inozemstvo.

Prva faza konzultacija o uredbi održana je od 20. veljače do 22. ožujka. Druga faza će se odvijati od 3. do 28. travanja. Očekuje se da će Komisija usvojiti prijedlog u lipnju. Prijedlog moraju potvrditi Europski parlament i Vijeće, a predstavljat će instrument za uspostavu jedinstvenog tržišta i neće utjecati na tijek slučajeva pred Europskim sudom vezanim uz međunarodni roaming.

 

Više o tome:

  • Cijene roaminga