naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Europski ekonomski i socijalni odbor: prvi Forum civilnog društva zapadnog Balkana

Europski ekonomski i socijalni odbor (The European Economic and Social Committee - EESC) organizirao je 27. i 28. ožujka prvi Forum civilnog društva zapadnog Balkana.

Na Forumu je sudjelovalo oko 200 sudionika, uključujući predstavnike organizacija civilnog društva zapadnog Balkana, članove EESC-a, europskih i međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, ekonomskih i socijalnih odbora država zapadnog Balkana, država članica EU i institucija EU.

EESC podržava razvoj socijalnog i civilnog dijaloga u regiji, u suradnji s Europskom komisijom i međunarodnim organizacijama. Na Forumu je usvojena deklaracija, čiji će tekst biti dostupan na stranicama EESC-a  u kojoj su vlade država regije pozvane na puno poštivanje aktivnosti organizacija civilnog društva i poticanje socijalnog i civilnog dijaloga. Pozvali su i Europsku komisiju da u sklopu pretpristupne pomoći osigura sredstva za financiranje aktivnosti civilnog društva.

Očekuje se da će se uspostaviti zajednički savjetodavni odbor (Joint Consultative Committee –JCC) između EESC-a i Hrvatske, koji bi trebao pomoći razvoj strukturiranog socijalnog i civilnog dijaloga.

Drugi će se Forum održati 2008. godine, a na njemu  će se razmotriti suradnja između ESSC-a i organizacija civilnog društva zapadnog Balkana.