naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Reciklirane gume: sigurnije i ekološki prihvatljive

Reciklirane automobilske gume koje se prodaju u Europskoj uniji od sada će morati zadovoljavati slične sigurnosne i kvalitativne standarde (UNECE uredbe) koji vrijede i za potpuno nove gume.

Uredbom Vijeća primjena UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) uredbi bit će obvezna na području EU. Primjena Uredbi UNECE 108 i 109 prva je uredba UNECE koja postaje obvezna u EU.

Recikliranje omogućava da se gume, umjesto da se bace nakon nekoliko godina, ponovno koriste. Više od 50 posto kamiona, autobusa i tegljača koji voze europskim cestama, koristi reciklirane gume.

Namećući proizvođačima da se kod recikliranja pridržavaju sličnih standarda kao pri izradi novih guma, oni će imati pristup širem tržištu izvan granica EU-a. Nove norme trebale bi povećati uporabu recikliranih guma, koje također imaju i svojih ekoloških prednosti - manji utrošak sirovina, manju potrošnja energije u procesu proizvodnje i manju proizvodnja otpada.

 

Više o tome:

  • http://europa.eu.int/comm/enterprise/automotive/pagesbackground/tyres.htm