naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Postignut dogovor o proračunskom okviru 2007.-2013.

Predstavnici Parlamenta, Vijeća i Komisije postigli su dogovor o proračunskom okviru 2007-2013. Proračun koji su prosincu dogovorili lideri 25 zemalja članica tako je povećan za novih 4 milijarde eura. Veliki broj zastupnika u Europskom parlamentu izrazio je nezadovoljstvo dogovorenim povećanjem ocjenjujući ga kao minimalno. Prema riječima predsjednika Europskog parlamenta Josepa Borrella dogovorenim povećanjem biti će omogućeno financijsko balansiranje brojnih europskih programa uključujući: Erasmusa, programa cijelo-životnog učenja te inovacija i pomoći malom i srednjem poduzetništvu.

Glasnogovornik Parlamenta Reimer Böge naglasio je kako u pregovorima o proračunskom okviru Parlament nije isključivo inzistirao na povećanju proračunskih sredstava, već se zahtijevala i reforma proračunske politike, uvođenje novih instrumenata, te jasna  uloga Parlamenta u reviziji 2008-9. Prema Bögeovim riječima ovi kvalitativni aspekti sada su na zadovoljavajući način usvojeni. Glasnogovornik socijalističke grupacije u Parlamentu, Martin Schulz ocijenio je dogovor kao pobjedu zdravog razuma, posebno pozdravljajući dogovorenu ulogu Parlamenta u postupku revizije.

U ime grupacije Zelenih Monica Frassoni izrazila je nezadovoljstvo proračunskim okvirom, zbog smanjivanja sredstava za ruralni razvoj od 20 milijardi eura. Nigel Farage ispred grupacije Nezavisnost i demokracija također je izrazio nezadovoljstvo dogovorenim. Prema  Farageovim riječima ovakvim proračunom Britanija je pristala na subvencioniranje svojih ekonomskih konkurenata. Političke grupacije raspraviti će dogovoreni proračunski okvir, a Parlament će o njemu glasovati na sljedećoj plenarnoj sjednici.