naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Studenti Pravnog fakulteta viceprvaci na natjecanju u europskom pravu u Luksemburgu

Šestero studenata Pravnog fakulteta osvojilo je drugo mjesto na natjecanju u europskom pravu koje je održano 31. ožujka 2006. u Luksemburgu.

Time su nadmašili ekipe s Harvarda, College of Europe iz Bruggea i Europskoga instituta iz Firence, a to su samo neki od najboljih fakulteta.

Europski sud u Luksmburgu već je ponudio stažiranje Lei Zuber, Tini Čučić, Mislavu Mataiji, Iris Valković, Goranu Topiću i Tomislavu Sokolu, a time i veliku mogućnost za stalno zaposlenje. Domaće su se odvjetničke kuće na izniman uspjeh mladih pravnika doslovce oglušile.
Studenti su se za natjecanje pripremali sedam mjeseci, a pred pravim sucima Europskog suda su na engleskom i francuskom obranili svoj slučaj.

Trebali su iz kuta tužitelja i obrane dokazati da su dvije profesorice prava diskriminirane pri zapošljavanju u izmišljenoj zemlji Patriji. Umjesto njih posao su, naime, dobili muškarci, usprkos direktivi Europske komisije koja definira da se na sveučilištima mora zapošljavati više žena jer su premalo zastupljene u odnosu na muškarce.

 

Petra Maretić