naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Šezdeset godina Međunarodnog suda UN-a

Deklaracijom povodom 60-og rođendana Međunarodnog suda (ICJ) Predsjedništvo Vijeća Europske unije potvrdilo je  svoju potporu ovoj instituciji kao temeljnom sudbenom organu Ujedinjenih naroda, naglašavajući njezin doprinos mirnom rješavanju brojnih međunarodnih sukoba.

U Deklaraciji se naglašava da je Međunarodni sud stvorio korpus sudskih odluka i savjetodavnih mišljenja najviše kvalitete, koji su postali nezamjenjivo i pouzdano sredstvo prilikom utvrđivanja pravila međunarodnog prava. EU s naročitim zadovoljstvom primjećuje da je u posljednje vrijeme došlo do povećanja broja slučajeva i pravnih pitanja pred Međunarodnim sudom. Deklaracija također pozdravlja osnivanje specijaliziranih međunarodnih sudova i drugih institucija za rješavanje sukoba, kao dokaz o povećanju spremnosti za rješavanje sporova pravnim putem.

Osim država članica EU Deklaraciju podupiru: Bugarska i Rumunjska kao države u procesu pristupanja; Turska, Hrvatska i Makedonija kao zemlje kandidatkinje; Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora kao zemlje Procesa stabilizacije i pridruživanja te potencijalne kandidatkinje; Island, Lihtenštajn i Norveška kao zemlje Europskog ekonomskog prostora (EEA); te Ukrajina i Moldavija.