naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Suradnja između Komisije i Svjetske banke

Suradnja između Europske komisije i Svjetske banke znatno je unaprjeđena posljednjih godina.

U jugoistočnoj Europi suradnja između Svjetske banke i Komisije prelazi ustaljene politike i programe, te tako ove organizacije već dulje vrijeme dijele zajednički ured u Bruxellesu. Komisija i Svjetska banka zajednički koordiniraju međunarodnu pomoć za rekonstrukciju i razvoj u jugoistočnoj Europi, nadgledajući sredstva koja godišnje prelaze 6 milijardi eura. Kao što je slučaj i s ostalim regijama svijeta, bilježi se zajednički rad na podupiranju nacionalnih strategija za smanjivanje siromaštva, upravljanju fondovima, te na sniženju dugovanja.

Smanjenje siromaštva u Africi i dalje je jedan od zajedničkih prioritetnih ciljeva obje institucije, oko čega postoji i suglasnost glede konkretnih djelovanja. Akcijski plan za Afriku Svjetske banke i Strategija Europske unije za Afriku podudaraju se u usmjerenju na pet središnjih pitanja: dobro upravljanje i izgradnja sposobnosti, ekonomski rast, osnovne potrebe i usluge, učinkovitost pomoći i učinkovita partnerstva, te rezultati. Suradnja Svjetske banke i Komisije utemeljena je na osiguranju efikasne pomoći, kao i na komplementarnosti njihovih aktivnosti. 

Jedan od ključnih oblika suradnje između Komisije i Svjetske banke predstavlja “Limeletteski proces”. Cilj je aktivnosti unutar ovog procesa osigurati učinkovitije djelovanje u Africi putem identifikacije područja otvorenih za tješnju suradnju, te kroz osiguravanje komplementarnosti. Institucije surađuju i u drugim dijelovima svijeta. Tako primjerice “Luxembourgski  proces” koordinira njihov rad u regiji Mediterana, dok je za područje Azije standardni okvirni sporazum potpisan 2001.