naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izvještaj izbornog panela o Europskoj kulturnoj prijestolnici za 2010. godinu

Izborni panel o Europskoj kulturnoj prijestolnici evaluirao je prijedloge za nominaciju europske kulturne prijestolnice u 2010. godini 14-15. ožujka 2006. godine u Bruxellesu. Kandidiralo se pet gradova: Essen, Görlitz/Zgorzelec, Pečuh, Istambul i Kijev.

Projekt 'Europske kulturne prijestolnice' (European Capitals of Culture - ECOC) pokrenulo je Vijeća ministara 13. lipnja 1985. godine na sastanku članica u Vijeću na inicijativu Meline Mercouri, i od tada je postigao velik uspjeh i zapaženost diljem Europe, pa i šire. To je jedan od programa Unije u sklopu kojega se svake godine odabiru grad(ovi) kulturne prijestolnice Europe. Cilj programa je naglasiti bogatstvo i raznolikosti europskih kultura, kao i promovirati međusobno znanje i razumijevanje među građanima Europe.

Način nominacije gradova se mijenjao tijekom godina. Sada pravo nominacije imaju članice Unije (po dvije zemlje članice svake godine u razdoblju od 2009-2019: jedna nova zemlja članica koja je primljena 2004., te druga od ostalih) i europske zemlje ne-članice imaju pravo participacije u programu - promjenom Članka 4. Odluke 1419/1999/EC putem Odluke 649/2005/EC.

Izborni panel čini sedam vodećih neovisnih stručnjaka europskog kulturnog sektora. Njih određuju Europski parlament, Vijeće, Komisija (po dva stručnjaka) i Odbor regija. Na sastanku u Bruxellesu osim izbornog panela sudjelovali su i predstavnici gradova koji su predstavili prijedloge i odgovarali na pitanja koja im je izborni panel postavljao. Bez obzira na sveukupnu kvalitetu svih podnesenih prijedloga, izborni panel (u sastavu: Claude Frisoni, Didier Fusillier, Sir Jeremy Isaacs, Seamus Murray, Jordi Pascual i Ruiz, Veronika Ratzenboeck, i Lord Chris Smith of Finsbury), došao je do konsenzusa kojim preporučuje Essen, Pečuh i Istambul kao gradove domaćine Europske kulturne prijestolnice 2010. godine.

Essen se predstavio projektom regeneracije i razvoja regije čiji slogan glasi 'Transformacija putem kulture, kultura putem transformacije', kojim gradske vlasti žele promijeniti 'crnu' sliku Essena i regije kao industrijskog područja u dinamični kulturni metropolis. Sa druge strane Pečuh je odlučio iz svojih 'nedostataka' izvući prednosti – gradske vlasti baziraju svoj program na činjenici da Pečuh pripada kulturnoj periferiji na razne načine. Slogan 'Grad bez granica' signalizira želju da se postane centar međunarodne regije na granici Zapadne i Jugoistočne Europe, što pokazuje i prvi veliki događaj u sklopu projekta pod nazivom 'Kulturna vrata Balkana'. 'Istambul, grad četiri elementa' predstavio se kao Europska kulturna prijestolnica koja funkcionira kao most koji povezuje Europu sa njenim Istokom. Istaknuto je da je svaki od prihvaćenih prijedloga pripreman pažljivo i u skladu sa ECOC uvjetima, ali je naglašeno da bi komunikacija među gradovima i projektima trebala kontinuirano teći i nakon isteka projekata.

 

Više o programu 'Europske prijestolnice kulture' :

  • http://europa.eu.int/comm/culture/eac/other_actions/cap_europ/cap_eu_en.html

 

Izvještaj sa sastanka izbornog panela u cijelosti dostupan je na stranici:

 

Jaka Primorac