naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Predsjednik Komisije na Sveučilištu Kobe u Japanu

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso uoči samita između EU i Japana, u subotu 22. travnja održao je govor na Sveučilištu Kobe. U govoru je naglašeno da veze između EU i Japana nikad nisu bile čvršće, što dokazuje i nedavno otvaranje drugog EU instituta u Japanu. EU i Japan dva su od tri najveća svjetska gospodarstva, te zajedno čine oko 40% svjetskog BNP-a. Japan je nakon SAD-a drugi gospodarski partner EU, dok je EU najveći strani investitor u Japanu.

Barroso je naglasio značaj zajedničkih vrijednosti, koje osiguravaju privrženost vladavini prava, ljudskim pravima, demokraciji i sigurnosti ljudi u cijelom svijetu. Osvrćući se na krizu EU nakon francuskog i nizozemskog odbijanja Europskog ustava, predsjednik Komisije istaknuo je potrebu za modernizacijom europskog socijalnog modela, kojom bi se odgovorilo na socijalna očekivanja Europljana bez istovremenog sputavanja gospodarske dinamike. Naglašena je također i važnost fokusiranja EU na rast i zapošljavanje, kao osnovne elemente revidirane Lisabonske strategije.

Barroso je ukazao kako je Unija danas zaokupljena konkretnim postignućima, nastojeći dokazati da ne predstavlja problem, već rješenje na izazove globalizacije. Prema Barrosovim riječima, budućnost EU i Japana ovisi o znanju, a ne o primarnim resursima ili jeftinom radu. Predložio je jačanje političke suradnje, otvaranje prekogranične suradnje u području istraživanja i razvoja; jačanje bilateralnih odnosa između EU i Japana, te stvaranje mreža koje će pridonijeti razvoju gospodarstva temeljenog na znanju.

 

Više o tome:

  • EU and Japanese strategies for a better tomorrow - a knowledge renaissance