naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Odobren početak pregovora za obrazovanje i kulturu

Hina – Nakon što se Odbor stalnih predstavnika (COREPER) 25 zemalja članica EU-a suglasio 26. travnja u Bruxellesu da se otvore pregovori o poglavlju 'obrazovanje i kultura' s Hrvatskom i Turskom, Vlada RH primila je poziv austrijskog predsjedništva EU na početak pregovora o tom poglavlju.

Austrijsko predsjedništvo u pismu je izvijestilo kako je stav svih država članica EU da je  Hrvatska odgovarajuće pripremljena za početak pregovora o poglavlju  'obrazovanje i kultura'. Odmah po primitku pisma, Hrvatska je svoje pregovaračko stajalište za  to poglavlje dostavila austrijskom predsjedništvu EU i Glavnom  tajništvu Vijeća EU.

Izvješće o screeningu za spomenuto poglavlje, koje je Komisija uputila Vijeću EU-a još u drugoj polovici veljače, tjednima je čekalo zeleno svjetlo Radne skupine Vijeća za proširenje, a zatim i COREPER-a. Do toga zastoja došlo je nakon što je dio zemalja članica otvorio raspravu o tome treba li političke kriterije, konkretnije pitanje ljudskih prava, primjenjivati u svim poglavljima gdje je to moguće ili to ostaviti samo za poglavlje pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. Rasprava se povela uglavnom zbog Turske, kojoj se u području obrazovanja zamjera odnos prema manjinama i školovanju djevojčica.

Obrazovanje i kultura je drugo poglavlje za koje je Hrvatska dobila poziv da dostavi  pregovaračke pozicije, nakon znanosti i istraživanja. Pregovori za ta dva poglavlja bi trebali biti otvoreni na sljedećoj pristupnoj konferenciji  12. lipnja u Luxembourgu. Prije toga, Europska komisija mora izraditi nacrt zajedničke  pregovaračke pozicije EU-a, koju onda moraju prihvatiti zemlje članice. Očekuje se da bi Komisija trebala prijedlog zajedničke pozicije Unije dostaviti Vijeću sredinom svibnja.