naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vizni režim prema državama zapadnog Balkana

Ministri unutarnjih poslova država članica EU  predložili su tzv. ”fleksibilno kompromisno rješenje” za vizni režim prema državljanima iz zemalja zapadnog Balkana. Prijedlog su podržali ministri vanjskih poslova i predsjedništvo EU.

Fleksibilnost se odnosi na cijene viza, a primjenjuje se u skladu s posebnim interesima EU na području vanjske politike. Maloljetnici, studenti i istraživači neće morati plaćati izdavanje schengenskih viza.

Takav režim odražava ciljeve EU da pojedinim skupinama, a osobito mladima, omogući upoznavanje Europe kroz vlastito iskustvo.

Nadalje, predsjedništvo je zatražilo od Komisije da pripremi nacrt pregovaračkih stajališta za olakšavanje izdavanja viza i sporazumu o ponovnom prihvatu državljana.

Cijene viza neće se mijenjati barem do 1. siječnja 2008. Za države s kojima će se pregovarati o olakšanju viznog režima do promjena u cijenama viza doći će tek nakon dovršetka pregovora.