naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Organizacije civilnog društva i debata o budućnosti EU

U organizaciji Europskog parlamenta u Bruxellesu je 24. i 25. travnja 2006. održan prvi “Europski forum za civilno društvo”. Skup je okupio zastupnike Europskog parlamenta i predstavnike brojnih europskih nevladinih organizacija, koji su razmatrali mogućnosti izlaska EU iz ustavne krize. Većina sudionika složila se da Europski ustav predstavlja korak naprijed prema transparentnoj i demokratskoj Uniji. Ipak, brojne nevladine udruge kritizirale su neaktivnost europskih institucije, te nedostatak participacije javnosti tijekom aktualnog “perioda promišljanja” o ustavnom projektu.  

Forum je iskristalizirao brojne i često međusobno suprotstavljene ideje o načinima povećanja interesa javnosti za raspravu o Europskom ustavu. Prema Danielu Spoelu, voditelju Parlamentarnog foruma za civilno društvo i Carstenu Bergu, predstavniku organizacije “Democracy International”, trebalo bi organizirati novu konvenciju o Europskom ustavu uz mogućnost izravnog biranja njezinih članova. Konvencija bi trebala sastaviti novi tekst Europskog ustava, a građani bi o njemu odlučivali na pan-europskom referendumu.

Ideja pan-europskog referenduma odbačena je, međutim, kao nelegalna od strane Joannesa Voggenhubera, zastupnika Europskog parlamenta iz Austrije (Zeleni/EFA) i vršitelja dužnosti zamjenika izvjestitelja o “periodu promišljanja”. Ipak, pozdravljena je mogućnost konzultativnog glasovanja kao političkog testa javnog mnijenja. Parlamentarni zastupnik iz Britanije, Andrew Duff (ALDE) koji također obnaša dužnost zamjenika reportera, odbacio je mogućnost ponovnog otvaranja pregovora o tekstu Ustava zbog rizičnosti takvog postupka za projekt kao takav.

Predstavnik belgijske udruge “Attac” kao razloge za vođenje kampanje protiv Europskog ustava izdvojio je manjak demokracije tijekom ustavotvornog procesa, neo-liberalni pristup ekonomiji, te rizik militarizacije EU. Prema zastupnici iz Njemačke Sylviai Yvonnei Kaufmann (GUE/NGL) glavni razlog odbijanja Ustava je jaz između očekivanja građana i konkretnih rezultata koje EU ostvaruje.

Brojni sudionici Foruma ustanovili su  da institucije EU trebaju poboljšati vlastitu sposobnost informiranja javnosti o prednostima koje donosi status  europskog građanina. Prema Simonu Stockeru iz konfederacije razvojnih nevladinih organizacija “Concord”, takva rasprava mora biti potaknuta od strane nacionalnih vlada, a ne od civilnog društva. Sljedeću etapu ovdje započetog dijaloga predstavlja forum koji će biti održan 8. i 9. svibnja u Europskom parlamentu.

 

Više o tome:

  • Civil society groups join debate on EU’s future