naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novo europsko zakonodavstvo o sigurnosnim pojasima

Komisija je u petak 5. svibnja 2006. najavila kako su do 9. svibnja 2006. države članice dužne usvojiti novo zakonodavstvo o sigurnosnim pojasima,  utemeljeno na direktivi 2003/20/CE. Obvezatno vezivanje sada je prošireno na sve kategorije vozila. Dosadašnje europsko zakonodavstvo propisivalo je obvezatno korištenje sigurnosnih pojasa samo u vozilima ispod 3 tone, dok u vozilima s više od 9 sjedala te u komercijalnim vozilima vezanje nije bilo propisano za putnika na stražnjim sjedalima.

Vožnja bez sigurnosnog vezivanja drugi je uzročnik smrtnosti na cestama nakon neprilagođene brzine, te ispred vožnje u alkoholiziranom stanju. Komisija je istaknula i značajno smanjenje broja smrtnosti od kada su posljednjih godina pojačani napori na ovom području (sa 50.00 poginulih 2001. na 41.000 u 2005. godini). Ipak, biti će potrebno uložiti dodatne napore kako bi se broj poginulih smanjio za polovinu do 2010.

Dosadašnje zakonodavstvo dozvoljavalo je djeci da putuju vezani pojasima koji nisu odgovarali njihovoj veličini, što se sada mijenja. Novo zakonodavstvo donosi i niz mjera kojima se poboljšava opća sigurnost djece putnika u automobilima, prikolicama i autobusima.  

 

Više o tome: IP/06/583