naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Summit EU – Rusija

U četvrtak 25. svibnja u Sočiju na crnomorskoj obali Rusije održati će se EU – Rusija summit. Na skupu se očekuje dogovor o razvoju novog okvira odnosa između EU i Rusije, koji će zamijeniti postojeći Ugovor o partnerstvu i suradnji. Obje strane izrazile su želju za osuvremenjivanjem postojećeg Ugovora kako bi se bolje reflektirala današnja strateška partnerstva kroz stvaranje četiri zajednička prostora dogovorena u svibnju 2005: zajednički ekonomski prostor, zajednički prostor slobode sigurnosti i pravde, zajednički prostor vanjske sigurnosti te zajednički prostor istraživanja i obrazovanja. 

Novi ugovor trebao bi biti koncipiran za dulji vremenski period, pravno obvezujući, te spreman promovirati buduću evaluaciju odnosa, uključujući i perspektivu pojačane trgovinske i ekonomske integracije nakon što Rusija pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Energetika je ključni element partnerstva između Rusije i EU. Rusija je važan izvoznik energenata, a EU predstavlja najvećeg potrošača ruskog izvoza. Dobra suradnja već je ostvarena kroz “energetski dijalog”, no riječ je o neovisnom partnerstvu koje bi trebalo produbiti na osnovi tržišnog, infrastrukturnog i investicijskog reciprociteta.

Summit EU – Rusija raspraviti će i neka međunarodna pitanja od zajedničkog interesa kao što su  Iran, mirovni proces na Bliskom istoku i Bjelorusija. Rusija trenutačno predsjeda Summitom G8 i Vijećem Europe, što stavlja poseban naglasak na međunarodne odgovornosti ove zemlje. Domaćin samita ruski je predsjednik Vladimir Putin, dok Europsku komisiju zastupaju predsjednik Komisije José Manuel Barroso, predstavnica Komisije za vanjske odnose i politiku susjedstva Benita Ferrero Waldner, te predstavnik Komisije za trgovinu Peter Mandelson. Austrijski premjer Wolfgang Schüssel zajedno sa glavnim tajnikom Javierom Solanom predstavljati će predsjedništvo EU.