naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija ujesen daje raspored tehničkog zaključenja pregovora Hrvatske i EU 2009.

Europska komisija će ujesen u paketu proširenja predstaviti indikativni vremenski raspored za tehničko zaključenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije 2009. pod uvjetom da Hrvatska ispuni određene uvjete, rekao je u četvrtak 8. svibnja u Zagrebu voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.  

Degert je to rekao na svečanosti u povodu obilježavanja Dana Europe 9. svibnja na kojoj se u zagrebačkoj Sveučilišnoj i nacionalnoj knjižnici okupio hrvatski politički vrh. 

Degert je podsjetio kako se najesen obilježava 3. godišnjica početka pregovora Hrvatske i EU i prenio riječi predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa kako je Hrvatska u međuvremenu ostvarila znatan napredak i uvjerenje kako će biti u poziciji da 2008. bude odlučujuća godina napretka. 

'Zbog toga potvrđujem da ćemo ujesen u paketu proširenja predstaviti indikativni vremenski raspored za tehničko zaključenje pregovora 2009. pod uvjetom da Hrvatska ispuni određeni broj uvjeta' prenio je Barrosove riječi Degert. 

Voditelj delegacije EK ponovio je kako predstoje teški izazovi i tehničke i prostorne prirode no, kako je rekao, 's obje je strane izražena velika doza predanosti i očekivanja' zbog čega treba vjerovati da će se izazovi prevladati.

'Želimo ulazak Hrvatske u Uniju jer nam je u interesu obogaćivanje europske raznolikosti i izgradnja područja mira i stabilnosti, a želimo i pokazati drugim zemljama u regiji kako europska perspektiva doista postoji' kazao je Degert ponovivši kako će Europska komisija surađivati s Hrvatskom vladom kako bi u vrlo skoro vrijeme 'Hrvatska zauzela svoje mjesto kao 28. članica EU'. 

Na skupu u NSK bili su i predsjednik Sabora Luka Bebić, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i niz drugih visokih dužnosnika, a s govornice im se obratio predsjednik Republike Stjepan Mesić. 

Rekao je kako se danas prisjećamo Schumanove Deklaracije, temeljnog koncepta koji je omogućio da naraštaji stanovnika ovog kontinenta nikad ne upoznaju rat i da svoju snagu i sposobnosti usmjere u razvoj i napredak.  

Također je podsjetio kako je 9. svibnja prije 63 godine službeno završio 2. svjetski rat omogućivši rođenje današnje Europe u kojoj su sve dotad pregažene vrijednosti poput nediskriminacije, tolerancije i suživota ne samo ponovno našle svoje mjesto nego su istaknute u prvi plan i postale kamen temeljac na kojem se više od 50 godina gradi Europska unija.

'Hrvatska je u tri godine intenzivnih pregovora napravila dobre pomake ali znamo da su pred nama reforme koje moramo provesti zbog nas samih' ponovio je još jednom Mesić izrazivši uvjerenje da će svi segmenti društva i vlasti uložiti dodatne napore da Hrvatska uspješno završi pregovore o punopravnom članstvu u EU.

Nakon pozdravnih govora predsjednik Mesić i veleposlanik Degert otvorili su izložbu 'Europa u Hrvatskoj - Hrvatska u Europi' različitih hrvatskih autora. 

Hina