naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković i Degert: Informacije o EU moramo prenijeti hrvatskim građanima

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert naglasili su u subotu 10. svibnja u Zagrebu da je uz proces pregovora koji Hrvatska vodi s Europskom unijom važno 'komunicirati EU hrvatskim građanima' kako bi oni dobili cjelovite informacije o tome što ih čeka kada RH postane punopravna članica Unije.  

'Iznimno je važno da osim procesa pregovora građanima govorimo o tome što ih čeka kad Hrvatska postane punopravna članica EU. Pravilno informiranje i dostupnost informacija također je jedan od naših zadataka i naših obveza i upravo ova aktivnost ima taj cilj', rekao je Jandroković na zagrebačkom 'Cvjetnom trgu' gdje je obilježen kraj Europskog tjedna, devetog po redu u RH, i Dan Europe, 9. svibnja. 

U Zagrebu je u subotu i 'EU bus' završio svoju turneju tijekom kojega je posjetio 9 hrvatskih gradova - Dubrovnik, Sinj, Šibenik, Gospić, Varaždin, Bjelovar, Đakovo, Požegu i konačno Zagreb. 

'Ne možemo si dopustiti da širimo informacije o EU samo u Zagrebu, moramo ići širom zemlje', rekao je Degert, dodajući da je to i simbolična akcija kojom EU pokazuje da je otvorena, spremna na dijalog i na odgovor na svako pitanje. 

Jandroković je naglasio da ovogodišnji Europski tjedan, koji je počeo 2. svibnja, karakterizira puno veća posjećenost i interes građana i puno bolja kvaliteta pitanja o tome 'što nas čeka kada postanemo članica EU'. 'Građane zanima sve, ovisno iz kojega su kraja i kojim se poslom bave'. 

Govoreći o razlozima za ulazak u EU, hrvatski šef diplomacije naglasio je da su to 'nove okolnosti koje danas postoje u modernom svijetu, globalizacija zbog čega ni jedna zemlja ne može biti izolirana, te stoga što u EU prosječan čovjek živi najbolje na svijetu'. 

'Kao što je članstvo u EU donijelo njezinim članicama stabilnost i prosperitet, isto to sada želimo i Hrvatskoj', rekao je Degert. 

Potpora hrvatskih građana ulasku u EU iznosi sada oko 51-52 posto. 'Vjerujem da će u konačnici, kad Hrvatska dođe još bliže, na referendumu ta potpora biti i veća', naglasio je.

Ponovio je kako Hrvatska želi završiti pregovore u jesen 2009., te potom nakon procesa ratifikacije u zemljama članicama postati 28. punopravna članica Unije. 

Na 'Cvjetnom trgu' izveden je i glazbeni program, a svoje štandove postavili su Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Delegacija EK i veleposlanstva država članica.

Hina