naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljeni rezultati CARDS 2003 projekta o jačanju kapaciteta upravne decentralizacije

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvtaskoj i Središnji državni ured za upravu predstavili su u ponedjeljak 12. svibnja rezultate CARDS 2003 projekta o jačanju kapaciteta decentralizacije uprave kojega je cilj bio ojačati proces decentralizacije u Hrvatskoj, u skladu sa standardima EU i najboljom praksom u zemljama članicama.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je da je Vlada u potpunosti spremna primijeniti načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi te da je prošli tjedan u Hrvatski sabor uputila Prijedlog Zakona o potvrđivanju Europske Povelje o lokalnoj samoupravi u cijelosti.  

Kosor drži da je decentralizacija ključni segment reforme u tranzicijskim zemljama, kojom se osigurava pluralističko, demokratsko društvo i tržišna ekonomija.  

Vlada želi, rekla je Kosor, ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, a taj cilj želi postići kroz partnerski odnos s jedinicama lokalne samouprave. 

Potpredsjednica Vlade naglasila je da su regionalna razvojna politika i odgovarajuće institucionalno uređenje preduvjet za članstvo u EU i pristup pretpristupnim i članskim fondovima.  

Ukazala je da je Vlada spremna lokalnim vlastima prepustiti obavljanje javnih poslova u znatno većem opsegu te im ujedno osigurati i dostatne prihode za obavljanje tih poslova. 

Predstavnik Delegacije Europske komisije u RH Constantino Longares Barrio je, pruživši potporu svim sudionicima u procesu upravne decentralizacije, istaknuo da je za razvoj Hrvatske ključan regionalni razvoj i strukturiranje lokalne uprave i samouprave.  

Smatra da je i dalje potrebno brzim ritmom nastaviti raditi u tom procesu te da su sredstva uložena u taj projekt korisno iskorištena. 

Predstavljajući rezultate projekta, voditelj projekta i stručnjak za politiku decentralizacije Giovanni Morsiani rekao je da su predložene mjere decentralizacije u velikoj mjeri poduprte na svim upravnim razinama te od strane pružatelja usluga.  

Napominjući da zbog izbornog procesa Strategija decentralizacije nije bila raspravljena, Morsiani je kazao da je trenutno decentralizacija jedna od ključnih točaka koalicijskog sporazuma te bi odluka trebala biti donesena do kraja godine. 

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: EU pomaže u izradi strategija upravne i fiskalne decentralizacije i strategije razvoja ljudskih resursa u regionalnim i lokalnim upravama