naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bjelovar: Poljoprivrednici upoznati s pregovorima s EU o poljoprivredi

Dobitnici u poljoprivrednom sektoru, da je Hrvatska u ovom trenutku članica Europske unije, bili bi proizvođači govedine, duhana, kukuruza i žita, a gubitnici svinjogojci, proizvođači mlijeka i sjemena, voćari te vinogradari, rečeno je u utorak 13. svibnja na skupu u Bjelovaru na kojem su poljoprivrednici upoznati s pregovorima s EU u poglavlju poljoprivrede.  

Skup na kojemu su predstavnici seljačkih udruga i poljoprivrednici iz triju županija - Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke - upoznati s pregovorima s EU o poljoprivredi održan je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. 

S pojedinostima vezanima uz pregovore okupljene je upoznao voditelj radne skupine za pripremu pregovora o poljoprivredi i ruralnom razvitku Miroslav Božić, spomenuvši kako je riječ o iznimno važne tri županije jer je u njima 19 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Hrvatske te u te županije odlazi 24 posto potpora za poljoprivredu. 

Božić je istaknuo kako poljoprivrednici nemaju razloga za bojazan iako će ulazak u EU stvoriti gubitnike i dobitnike pa će se morati restrukturirati poticaji. Rekao je da je najbitnije da je u svim zemljama koje su ušle u EU narastao dohodak u poljoprivredi i zarada. 

Dodao je kako ulazak u EU donosi zajedničke standarde kvalitete, jedinstveno tržište, ograničenje proizvodnje, jedinstveno plaćanje po gospodarstvu i pravo na izvozne subvencije.

Naglasio je kako ovakvim radnim sastancima radna skupina za pregovore želi doznati što je ono što traže poljoprivrednici a o tomu će se moći izjasniti i u anketi.(Hina)

 

Više o tome:

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja: Informativna kampanja o pregovorima u području poljoprivrede - Bjelovar