naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
PHARE 2005: Sustav za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima

U okviru twinning projekta PHARE 2005 'Sustav nadzora nad tržištem u području tehničkih proizvoda' održana je u srijedu 14. svibnja prezentacija RAPEX sustava, sustav EU-a za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima, priopćeno je iz Državnog inspektorata.  

Predavači su bili Andreja Belavič Benedik i Janez Novak, savjetnici u Tržnom inspektoratu Republike Slovenije, a na prezentaciji su sudjelovali predstavnici Državnog inspektorata, Ministarstva financija - Carinske uprave, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Države članice Europske unije koriste RAPEX sustav radi brze razmjene obavijesti o opasnim proizvodima te poduzetim mjerama i radnjama u pogledu opasnih proizvoda, odnosno proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.  

RAPEX sustav pristupanjem u Europsku uniju postaje obvezan, a nakon ulaska RH odvijat će se kroz 'kontaktnu točku' smještenu pri Državnom inspektoratu. 'Kontaktna točka' predstavlja mjesto za kontakt s Europskom komisijom kojoj šalje i od koje prima sve obavijesti o opasnim proizvodima. 

Sam twinning projekt PHARE 2005 'Sustav nadzora nad tržištem u području tehničkih proizvoda', vrijedan 1.1 milijun eura započeo je 15. listopada 2007., a krajnji rok za provedbu je srpanj 2009.  

Opći cilj projekta je daljnje jačanje postojećeg sustava nadzora nad tržištem u Republici Hrvatskoj u području sigurnosti i provjere sukladnosti tehničkih proizvoda, a s ciljem višeg stupnja zaštite sigurnosti potrošača.  

U tom smislu, Državni inspektorat kao glavni korisnik projekta kroz suradnju sa slovenskim i njemačkim stručnjacima provodi usavršavanje i dodatno obučavanje gospodarskih inspektora za prepoznavanje opasnih proizvoda dostupnih potrošačima na tržištu u području sigurnosti proizvoda.(Hina)

 

Više o tome:

Državni inspektorat Republike Hrvatske: Predstavljen RAPEX: sustav obavješćivanja o opasnim proizvodima