naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Šuker u Bruxellesu o PEP-u, trošarinama i PDV-u

Europska unija ocijenila je iznimno dobrom hrvatsku ekonomsku politiku predstavljenu u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP) za razdoblje od 2008. do 2010., izjavio je u srijedu 14. svibnja u Bruxellesu ministar finacija Ivan Šuker.  

'Iznimno sam zadovoljan ocjenama našeg PEP-a, prije svega makroekonomski pokazatelji su više nego dobri', izjavio je Šuker nakon sastanka s ministrima gospodarstva i financija EU-a i zemalja kandidata, koji je održan u Bruxellesu. 

Riječ je o redovitom godišnjem sastanku koji se održava u cilju jačanja dijaloga o fiskalnoj i ekonomskoj politici.  

Ministri su zajedno s predstavnicima Europske komisije i Europske središnje banke te središnjih banaka zemalja kandidata raspravljali o ekonomskoj politici i strukturnim izazovima.

Ministar Šuker se nakon ministarskog sastanka sastao i s povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Joaquinom Almuniom. 

Pretpristupni ekonomski program (PEP) jedan je od najznačajnijih dokumenata koji država kandidat za ulazak u Europsku uniju izrađuje u okviru multilateralnog fiskalnog nadzora. Cilj PEP-a je utvrditi prikladnu ekonomsku politiku i strukturne reforme te razviti institucionalne i analitičke kapacitete za sudjelovanje u procedurama multilateralnog nadzora Ekonomske i monetarne unije (EMU). Stoga se u PEP-u detaljno razrađuje smjer ekonomske i strukturne politike zemlje kandidata u nadolazećem srednjoročnom razdoblju. 

Šuker je, govoreći o prijedlogu za smanjenje cijene naftnih derivata smanjenjem trošarina i drukčijim obračunom PDV-a, rekao da to nije u skladu s direktivama EU-a.  

'Ne mogu reći da je to nemoguće prema direktivama EU-a, to još treba provjeriti, ali mislim da se to nigdje ne primjenjuje', rekao je Šuker, odgovarajući na upit da komentira prijedlog SDP-a da se Vlada odrekne dijela prihoda od trošarina na naftne derivate, odnosno da PDV na naftu obračunava na nabavnu cijenu, a ne na konačni proizvod. 

'Razgovarali smo o tome s Almuniom i on ne navodi nijedan primjer da neka europska zemlja pokušava utjecati na cijene naftnih derivata eventualnim smanjenjem trošarina i drukčijim obračunom PDV-a', rekao je Šuker.  

Šuker je rekao da je Hrvatska u poglavlju Porezi tražila sedmogodišnje prijelazno razdoblje na duhanske proizvode da bi zaštitila domaće uzgajivače duhana, a ne proizvođače konačnog proizvoda. 

'Mi ne želimo štiti ni jednog proizvođača, nikakve lobije, nego uzgajivače duhana u Hrvatskoj. Riječ je o nekoliko tisuća obitelji, ponajviše u Podravini, koje već desetljećima žive od uzgoja duhana i čija bi egzistencija došla u pitanje ako bi se jednokratno, preko noći' ukinuo sadašnji sustav trošarina na duhanske proizvode.

Sustav trošarina u Hrvatskoj pogoduje domaćim uzgajivačima duhana, jer tvornice cigareta stimulira da otkupljuju domaći proizvod, međutim taj sustav nije u skladu s europskim propisima. 

'Mi znamo da to ne može ostati trajno, ali je bitno omogućiti hrvatskim uzgajivačima da se uspiju prilagoditi', rekao je Šuker. 

U istom poglavlju Hrvatska je tražila prijelazno razdoblje od šest godina u kojem bi htjela zadržati nultu stopu PDV-a, kojom se u Hrvatskoj oporezuju kruh, mlijeko, dječja hrana i još neki proizvodi. 

'Iskreno se nadam da ćemo dobiti prijelazno razdoblje, a ako se to ne dogodi, razmotrit ćemo načine da se ublaži eventualno ukidanje nulte stope', rekao je Šuker.  

Prema propisima EU-a, moguće je imati najviše dvije stope PDV-a - standardnu i reduciranu, koja ne može biti manja od pet posto. 

Šuker je također rekao da je Hrvatska u posljednja četiri mjeseca napravila veliki napredak u upravljanju sredstvima iz europskih pretpristupnih fondova, gdje je, zbog određenih slabosti, Europska komisija uvela neka ograničenja na njihovo korištenje.(Hina)

 

Više o tome:

Ministarstvo financija RH: Šuker: iznimno dobre ocjene EU-a za hrvatsku ekonomsku politiku