naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Delegacija Europske komisije nagradila dvije osnovne škole za promicanje multikulturnog dijaloga

Povjerenstvo Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj i emisije za mlade Veliki odmor Hrvatske radio-televizije odlučilo je da prvo mjesto na ovogodišnjem nagradnom natječaju u vezi s Europskom godinom međukulturalnog dijaloga dijele osnovne škole iz Donje Stubice i Kloštar Ivanića te da učenici za nagradu otputuju i upoznaju svoje vršnjake u Portugalu i Sloveniji.  

Nagradni projekt: 'Europska godina međukulturnog dijaloga' koji su Delegacija Europske komisije i HRT pokrenuli 25. siječnja, a trajao je do 1. svibnja, nastojao je povećati zanimanje za međukulturalni dijalog kao predmet razgovora među osnovnoškolcima Hrvatske i Europe.  

Njime je organizator želio potaknuti razmjenu i međunacionalnu suradnju u europskim školskim projektima, pridonijeti primjeni dijaloga te međukulturalnog učenja u praksi te poduprijeti školske razmjene i partnerstva. 

Tim učenika trebao se povezati s europskom školom iz zemlje po izboru i napraviti zajedničku prezentaciju o sličnostima i razlikama u društvima o temi koju izaberu.  

Učenici iz Donje Stubice u suradnji sa školom EB 3, Maria Manuela SA iz Portugala nagrađeni su za projekt 'Uskrsni običaji/Easter in Northern Croatia and Portugal'. 

Druga nagrađena ekipa iz škole Braće Radić iz Kloštar Ivanića u suradnji sa OŠ Juraj Dalmatinac iz Krškog u Sloveniji ostvarila je projekt 'Nuklearne elektrane, problem održive energije'. 

Pobjednički timovi posjetit će svoje vršnjake u Portugalu i Sloveniji i moći ih i osobno upoznati. 

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Pobjednički projekti natječaja 'Europska godina međukulturalnog dijaloga 2008.'