naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ministar Kalmeta povodom prvog Europskog dana mora 20. svibnja

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta rekao je u ponedjeljak 19. svibnja, u povodu prvog obilježavanja Europskog dana mora 20. svibnja, da je Hrvatska na svom putu prema Europskoj uniji, donošenjem Pretpristupne pomorske strategije, odredila ciljeve i mjere kojima osigurava stratešku usmjerenost na razvoj pomorskog gospodarstva na načelima izvrsnosti, te uz punu brigu o očuvanju morskog okoliša, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

U priopćenju, ministar Kalmeta naglašava da Hrvatska na taj način osigurava i primjenu integrirane pomorske politike EU koja posebnu pozornost pridaje zaštiti europskih mora i podizanju razine sigurnosti plovidbe. 

'U određivanju strateških ciljeva prioriteti su i u hrvatskoj Pretpristupnoj strategiji očuvanje bioraznolikosti Jadranskog mora promicanjem ekosustavnog pristupa upravljanju svim aktivnostima vezanim uz more. U uvjetima rastućeg pomorskog prometa na Jadranu, a posebno rasta prijevoza opasnih tvari, javlja se naglašena potreba za kontinuiranim integriranim nadzorom pomorske plovidbe koji se u nas upravo provodi u okviru PHARE projekta, odnosno uz potporu EU', rekao je u priopćenju Kalmeta. 

EU prvi puta obilježava Europski dan mora 20. svibnja, kada će biti održana i službena 'inauguracija' tog dana u Strasbourgu, gdje će predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Janez Janša i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering potpisati trostranu izjavu o uspostavi Europskog dana mora, a Europski parlament glasati o izvješću o integriranoj pomorskoj politici EU. 

Europska unija nesumnjivo je najveća pomorska velesila svijeta. O tome govore podaci da u Europi 50 posto stanovništva živi do 50 kilometara od mora, 90 posto roba dolazi brodom, a 43 posto prometa roba unutar Europe odvija se morskim putem.  

Europski brodari kontroliraju 40 posto svjetske pomorske flote, a u europskim se lukama godišnje prekrca 3,5 milijarde tona tereta i 350 milijuna putnika, te pomorski sektor EU, uključujući brodogradnju, luke, ribarstvo i vezano gospodarstvo zapošljava 3 milijuna radnika.  

Želeći istaknuti svoj pomorski karakter i potencijale, a ujedno i promovirati novu integriranu pomorsku politiku, 20. svibanj proglašava se Europskim danom mora.

Dodaje se će se ostvarenjem hrvatskog prijedloga za proglašenje Jadranskog mora Posebno osjetljivim morskim područjem na najbolji način ostvariti zaštita Jadranskog morskog prostora od onečišćenja. 

'Uspješnost ostvarenja spomenutih i drugih mjera pomorske politike uvelike ovisi od visoko obrazovanih i motiviranih pomoraca i svih drugih zaposlenika u pomorskom klasteru. Stipendiranjem učenika i studenata i drugim mjerama poticanja pomorskih zanimanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture doprinosi stvaranju svijesti o važnosti pomorstva', dodaje se u priopćenju.  

Europska komisija također je u ponedjeljak objavila da je pozvala stručnjake u tom sektoru da razmotre strateške izazove i mogućnosti europskog brodarstva i sustava pomorskog prometa za sljedeće desetljeće, odnosno za razdoblje 2008-2018.

'Kroz sljedećih deset godina možemo očekivati značajno povećanje i međunarodne i unutar europske trgovine putem mora', kaže Komisija koja bi trebala prije kraja ove godine predstaviti dokument o pomorskom prometu koji će uključiti zaključke skupine stručnjaka i zemalja članica, zajedno s ekonomskim analizama trendova, mogućnosti i izazova do 2018. godine.(Hina)

 

Više o tome:

  • Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture: Poruka ministra Kalmete povodom Europskog dana mora 20. svibnja
  • Europska komisija: 20 May: European Maritime Day set up by European institutions