naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljena knjiga 'Communicating integration impact in Croatia and Ireland'

U ponedjeljak 19. svibnja u EU Info centru Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj predstavljena je knjiga 'Communicating integration impact in Croatia and Ireland' koju su uredili dr.sc. Višnja Samardžija iz Instituta za međunarodne odnose (IMO) i Alan Dukes iz Instituta za međunarodna i europska pitanja (IIEA) iz Dublina.

Knjiga je rezultat provedbe PHARE projekta 'EU IMPACT - Academic Network for Communicating Integration Impacts in Croatia' kojeg je financirala Europska komisija uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koja je sufinancirala izdavanje knjige.

Publikacija se bavi učincima integriranja u EU na području obrazovanja, zaštite okoliša, zaštite potrošača i sigurnosti hrane, a o svakoj temi donosi Irska iskustva te očekivanja Hrvatske. Paralelnim prikazom očekivanja i iskustva na temelju dobre prakse daje se uvid u dosege učinaka procesa integriranja te se olakšava i unapređuje komunikacija o učincima integriranja Hrvatske u Europsku uniju.

Knjigu su predstavili Nj. E. Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u RH, Cvjetana Plavša Matić, ravnateljica Zaklade za razvoj civilnog društva, prof. dr. Pero Lučin, prorektor Sveučilišta u Rijeci, Jelena Đugum iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i dr.sc. Višnja Samardžija iz Instituta za međunarodne odnose.

U sklopu prezentacije knjige 'Communicating integration impact in Croatia and Ireland' gospodin Alan Dukes iz Instituta za međunarodna i europska pitanja (IIEA) održao je predavanje na temu 'A complex treaty with a simple mesage: the challenge of communications in a referendum'.

Prema Alanu Dukesu prvi komunikacijski izazov koji se javlja na referendumu jest precizno objasniti prirodu i značenje problema o kojem se odlučuje. Dukes je nizom primjera pokazao kako debata o ratifikaciji Lisabonskog ugovora u Irskoj ukazuje na činjenicu da službeni dokumenti EU nisu pisani u pristupačnijoj formi. Zaključio je kako komunikacija o temeljima djelovanja Europske unije nikako ne smije biti ostavljena za posljednji trenutak. Posljedice u tom slučaju mogu biti dugoročne i nepovoljne.

 

Više o tome:

'Communicating integration impact in Croatia and Ireland'