naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Barroso pomaknuo rok za dovršetak pregovora s Hrvatskom na prvu polovicu 2009.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je u utorak 27. svibnja u Bruxellesu da bi Hrvatska mogla završiti pregovore u prvoj polovici sljedeće godine, ako ispuni poznate uvjete.  

Barroso je, govoreći na konferenciji o zapadnom Balkanu u Europskom parlamentu, na kojoj sudjeluju predstavnici nacionalnih parlamenata zemalja članica EU-a i zemalja jugoistočne Europe, ponovio da će Komisija ove jeseni izići s ciljanim vremenskim rasporedom za dovršetak pregovora s Hrvatskom tijekom sljedeće godine, spomenuvši prvi put prvu polovicu 2009. godine.  

'Ako Hrvatska ispuni određeni broj uvjeta, Europska komisija će u studenome predstaviti ciljani vremenski raspored za tehnički završetak pregovora 2009., po mogućnosti do kraja mandata ove Komisije, ili čak vjerojatnije u prvoj polovici sljedeće godine', rekao je Barroso, odgovarajući na apel izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode da se pregovori s Hrvatskom što prije završe kako bi se ostalim zemljama pokazao konkretan primjer mogućnosti ulaska u EU-u. 

'Mi smo u stalnom kontaktu s hrvatskim vlastima, ja sam osobno u stalnom kontaktu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i dopustite mi gospodine Swoboda da kažem da bih bio jednako sretan kao i vi ako bismo mogli napraviti napredak s Hrvatskom, ne samo zato što je to važno za Hrvatsku, nego i zato što bi to mogao biti signal za cijeli zapadni Balkan. Mi radimo svoj dio posla, ali puno ovisi o našim hrvatskim partnerima i prijateljima', rekao je Barroso. 

Barroso je ponovio uvjete koje Hrvatska treba ispuniti da bi pregovore završila sljedeće godine. 

'Da bi se to postiglo Hrvatska do kraja lipnja treba predati sva mjerila za otvaranje poglavlja, što uključuje napredak u restrukturiranju brodogradnje, reformi pravosuđa i institucija, borbu protiv korupcije. Hrvatska treba ispuniti sve obveze koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i osigurati hitan i veliki napredak u upravljanju sredstvima iz europskih fondova', rekao je Barroso. 

Zastupnik Swoboda je rekao da 'napredak Hrvatske šalje signal ostalim zemljama zapadnog Balkana o njihovoj vlastitoj perspektivi članstva, onda kada ispune potrebne uvjete'.

Zajednički parlamentarni sastanak o zapadnom Balkanu pod nazivom 'Ostvarivanje europske perspektive za jugoistočnu Europu' počeo je u ponedjeljak popodne u organizaciji Europskog parlamenta i Državnog zbora Slovenije, koja u ovom polugodištu predsjedava EU-om. Na njemu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Hina