naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Podijeljene nagrade za pobjedničke projekte na natječaju 'Europska godina međukulturalnog dijaloga 2008.'

Osnovna škola Donja Stubica iz Donje Stubice i Osnovna škola braće Radić iz Kloštar Ivanića pobjednici su nagradnog natječaja 'Europska godina međukulturalnog dijaloga 2008.', priopćila je u srijedu 28. svibnja Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj.  

Cilj nagradnog projekta, koji je trajao od 25. siječnja do 1. svibnja, a organizirali su ga Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj i HRT, bio je povećati zanimanje za međukulturalni dijalog među osnovnoškolcima u Hrvatskoj i Europskoj uniji te potaknuti razmjene i suradnju u europskim školskim projektima.

Tim učenika trebao se povezati s europskom školom iz zemlje po izboru i pripremiti zajedničku prezentaciju o sličnostima i razlikama u društvima o temi po vlastitom izboru. 

Povjerenstvo, koje su činili predstavnici Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj i emisije za mlade HRT-a 'Veliki odmor', odlučilo je da prvo mjesto podijele dvije škole.  

Prva je Osnovna škola Donja Stubica iz Donje Stubice, u suradnji sa školom EB 3, Maria Manuela SA iz Portugala, za projekt 'Uskrsni običaji / Easter in Northern Croatia and Portugal'. S njom prvo mjesto dijeli Osnovna škola braće Radić iz Kloštar Ivanića, u suradnji s OŠ Juraj Dalmatinac iz Krškog u Sloveniji, za projekt 'Nuklearne elektrane, problem održive energije'.

Pohvaljen je i projekt Prve gimnazije Split, u suradnji sa školom iz Pariza Bartol Kašić, za dvojezičnu prezentaciju drame Luke Paljetka 'Kvartet za dvoje', kao i vrlo sveobuhvatan i zanimljiv projekt OŠ iz Murskog Središća 'Dva grada - jedna rijeka - pregršt igara', rađen s Osnovnom školom iz Lendave u Sloveniji. 

Nagrade i priznanja najboljim sudionicima projekta dodijelio je šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert. 

Pobjednički timovi posjetit će svoje vršnjake u Portugalu i Sloveniji i osobno ih upoznati. 

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Podijeljene nagrade za pobjedničke projekte na natječaju 'Europska godina međukulturalnog dijaloga 2008.'