naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Još dva mjerila za otvaranje pregovora dobila potvrdu u Vijeću EU-a

Vijeće EU-a potvrdilo je da je Hrvatska ispunila mjerila za otvaranje pregovora u poglavljima Sloboda kretanja kapitala i Regionalna politika i koordinacija strukturalne pomoći, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.  

Veleposlanici zemalja članica EU-a, koji čini Stalni odbor EU-a (COREPER) potvrdili su u srijedu 4. lipnja da je Hrvatska ispunila dva mjerila u poglavlju Sloboda kretanja kapitala i jedno mjerilo za Regionalnu politiku i koordinaciju strukturalnih instrumenata, nakon čega predsjedništvo EU-a upućuje pismo hrvatskoj Vladi i traži od nje da dostavi svoja pregovaračka stajališta.  

Nakon što Hrvatska dostavi svoje pregovaračko stajalište, Europska komisija počinje raditi na nacrtu zajedničkog stajališta EU-a, koje na kraju potvrđuje Vijeće EU-a, a po završetku toga postupka otvaraju se pregovori. 

Ubrzo se može očekivati da Vijeće verificira mjerilo za otvaranje u poglavlju Zaštite okoliša.  

Hrvatska do kraja ovoga mjeseca treba predati Komisiji još devet mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja - Javne nabave, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Komisija je postavila uvjet da se sva mjerila za otvaranje trebaju predati do kraja ovoga mjeseca, kako bi se stekli uvjeti za tehnički dovršetak pregovora tijekom sljedeće godine.

Europska komisija je nedavno završila nacrte za tri poglavlja i predala ih Vijeću na usvajanje. Riječ je o poglavljima Sloboda kretanja radnika, Socijalna politika i zapošljavanje i Pravda, sloboda, i sigurnost. Za ta tri poglavlja postoje izgledi da budu otvoreni na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja je predviđena za 17. lipnja.

Komisija trenutačno radi na nacrtu zajedničkog pregovaračkog stajališta za još tri poglavlja - Sloboda kretanja roba, Porezi i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Postoje naznake da će francusko predsjedništvo već u srpnju sazvati još jednu Međuvladinu konferenciju o pristupanju na kojoj bi se mogli otvoriti pregovori u tim trima poglavljima ili barem u jednom ili dva. 

Hrvatska je do sada otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, a u dva su pregovori privremeno zatvoreni. Do kraja ove godine trebala bi otvoriti sva preostala poglavlja i zatvoriti dio ranije otvorenih, tako da bi sljedeća godina trebala biti godina zatvaranja preostalih poglavlja.  

U ovom trenutku najbliže zatvaranje je poglavlje Poduzetništvo i industrijska politika. U tom poglavlju Hrvatska je dobila jedno mjerilo za zatvaranje koje je Hrvatska predala i sada je u postupku verifikacije u Europskoj komisiji.  

Prema hrvatskim izvorima, posao na ispunjavanju mjerila za zatvaranje u dobrom dijelu dosad otvorenih poglavlja je pri kraju. 

Hina