naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska u utorak otvara jedno, najviše dva poglavlja u pregovorima s EU-om
Hrvatska će u utorak 17. lipnja na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Luxembourgu otvoriti pregovore u najmanje jednom, a najviše u dva poglavlja europske pravne stečevine, doznaje se u četvrtak 12. lipnja iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Na izvanrednom sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji je zakazan za ponedjeljak, veleposlanici zemalja članica trebali bi bez rasprave potvrditi zajedničko pregovaračko stajalište za poglavlje Socijalna politika i zapošljavanje.

Drugo poglavlje - Sloboda kretanja radnika - još je uvijek na raspravi u Radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje i za sada nije sigurno da će i za to poglavlje biti prihvaćeno zajedničko pregovaračko stajalište, bez čega pregovori ne mogu biti otvoreni.

Istodobno, COREPER je u četvrtak prihvatio dva pregovaračka stajališta za Tursku, koja će u utorak otvoriti pregovore u poglavljima Pravo trgovačkih društava i Pravo intelektualnog vlasništva. Turska je do sada otvorila pregovore u šest u poglavlja, a taj će se broj u utorak popeti na osam.

Za vrijeme slovenskog predsjedništva Hrvatska je dosad otvorila dva poglavlja - Prometna politika i energetika. U prvoj polovici prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedništva Hrvatska je otvorila sedam poglavlja, a u drugoj polovici godine, kada je predsjedao Portugal otvorena su četiri poglavlja.

Hrvatska je prvo poglavlje otvorila u lipnju 2006. pod austrijskim predsjedništvom, a u drugoj polovici te godine pod finskim predsjedanjem otvorena su četiri poglavlja.

Diplomatski izvori rekli su Hini da nema izgleda da pregovori s Hrvatskom budu otvoreni i u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost, za koje je Europska komisija također predala nacrt zajedničkog stajališta, istodobno kada i za poglavlja Sloboda kretanja radnika i Socijalna politika i zapošljavanje.

Komisija trenutačno radi na nacrtu zajedničkog pregovaračkog stajališta za još tri poglavlja - Sloboda kretanja roba, Porezi i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Postoje naznake da će francusko predsjedništvo već u srpnju sazvati još jednu Međuvladinu konferenciju o pristupanju na kojoj bi se mogli otvoriti pregovori u nekoliko poglavlja.

COREPER je prošli tjedan potvrdio da je Hrvatska ispunila dva mjerila u poglavlju Sloboda kretanja kapitala i jedno mjerilo za Regionalnu politiku i koordinaciju strukturalnih instrumenata. Nakon što se službeno verificira ispunjavanje mjerila, predsjedništvo EU-a upućuje pismo hrvatskoj Vladi i traži od nje da dostavi svoja pregovaračka stajališta, a onda Europska komisija počinje raditi na nacrtu zajedničkog stajališta EU-a, koje na kraju potvrđuje Vijeće EU-a, a po završetku toga postupka otvaraju se pregovori.

Hrvatska je dosad otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, a u dva su pregovori privremeno zatvoreni. Do kraja ove godine trebala bi otvoriti sva preostala poglavlja i zatvoriti dio ranije otvorenih, tako da bi sljedeća godina trebala biti godina zatvaranja preostalih poglavlja.

U ovom trenutku najbliže zatvaranje je poglavlje Poduzetništvo i industrijska politika. U tom poglavlju Hrvatska je dobila jedno mjerilo za zatvaranje koje je Hrvatska predala i sada je u postupku verifikacije u Europskoj komisiji.

Hrvatska do kraja ovoga mjeseca treba predati Komisiji još devet mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja - Javne nabave, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Komisija je postavila uvjet da se sva mjerila za otvaranje trebaju predati do kraja ovoga mjeseca, kako bi se stekli uvjeti za tehnički dovršetak pregovora tijekom sljedeće godine. (Hina)