naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska otvara dva nova poglavlja, a irsko 'ne' neće utjecati na njezin pristup

Odbacivanje Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj nema izravne veze s proširenjem i neće utjecati na hrvatski put prema Europskoj uniji, izjavili su u ponedjeljak 16. lipnja u Luksemburgu povjerenik za proširenje Olli Rehn i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.  

'To nema izravne veze. Odluku o proširenju, o otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom sve zemlje članice EU-a donijele su jednoglasno. Jasan i konkretan dokaz da se proces proširenja nastavlja jesu sutrašnje dvije konferencije o pristupanju s Hrvatskom i Turskom, gdje ćemo s obje zemlje otvoriti nekoliko pregovaračkih poglavlja', rekao je Rehn po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.  

Hrvatska će u utorak u Luksemburgu na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini otvoriti pregovore u dva poglavlja - Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda kretanja radnika. 

Veleposlanici zemalja članica EU-a, koji čine stalni odbor (COREPER) prihvatili su u ponedjeljak ujutro na izvanrednom sastanku u Luksemburgu zajednička pregovaračka stajališta za ta dva poglavlja, doznaje se iz diplomatskih izvora.  

Na pristupnoj konferenciji hrvatsko izaslanstvo predvodit će ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. 

Socijalna politika i zapošljavanje prvo je poglavlje koje Hrvatska otvara, a u kojem je bilo postavljeno mjerilo za otvaranje. Hrvatska je do sada otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, a u dva su pregovori privremeno zatvoreni. 

Iz francuskih diplomatskih izvora je potvrđena mogućnost da se već u srpnju održi nova Međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj bi se moglo otvoriti još nekoliko poglavlja.

'Događaj u Irskoj nema nikakve posebne veze s procesom proširenja. Kao što znate proces proširenja započeo je suglasnošću svih zemalja članica i nema nikakve potrebe da to dvoje povezujemo', odgovorio je Rupel na pitanje može li irsko 'ne' usporiti hrvatski pristup Europskoj uniji. 

Neuspjeh na irskom referendumu doveo je u pitanje kalendar stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Bilo je planirano da taj ugovor stupi na snagu 1. siječnja 2009. godine. Lisabonski ugovor treba zamijeniti postojeći Ugovor iz Nice koji je dizajniran za 27 zemalja članica, koliko ih sada ima EU.  

Irsko odbijanje Lisabonskog ugovora bit će glavna tema ovoga tjedna na sastancima EU-a, između ostaloga i na summitu krajem tjedna u Bruxellesu. Sve zemlje članice pozvale su na nastavak ratifikacije. Do sada je ugovor ratificiran u 18 zemalja članica. 

'Sada nam treba vremena da se konzultiramo, da razmislimo i analiziramo situaciju. Mislim da će sljedećih dana i tjedana doći do ratifikacije u više zemalja članica, da ćemo vidjeti da postoji proeuropsko raspoloženje', rekao je Rupel. 

Ratifikacija u 26 zemalja članica dovela bi Irsku u situaciju da bude izolirana i da možda odluči ponovno staviti ugovor na referendum. 

U Europskoj uniji razmišljaju o nekoliko opcija, a zasad nema nikakvih naznaka o eventualnom odustajanju od Lisabonskog ugovora. To ostaje prioritet, iako se može dogoditi da njegovo stupanje na snagu kasni nekoliko mjeseci. 

Prema diplomatskim izvorima, jedna od opcija, u slučaju da propadnu napori oko Lisabonskog ugovora, jest da se u pristupni sporazum s Hrvatskom ubace nova pravila o odlučivanju dvostrukom većinom u Vijeću EU-a.  

Na taj bi način EU dobila novi način odlučivanja kako je predviđeno Lisabonskim ugovorom.  

Prema odredbama Lisabonskog ugovora, odluke bi se donosile dvostrukom većinom, to jest da bi bile prihvaćene za njih mora glasovati 55 posto zemalja članica, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije. 

Hina