naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska otvorila dva nova poglavlja pregovora s EU

Hrvatska može ostvariti svoj cilj u pristupnim pregovorima s EU-om i otvoriti sva preostala poglavlja, a veliki broj zatvoriti, do kraja ove godine, unatoč činjenici što su u prvoj polovici ove godine otvorena samo četiri poglavlja, a ni jedno nije zatvoreno, istaknuto je u utorak 17. lipnja u Luksemburgu nakon završetka konferencije o pristupanju na kojem su otvoreni pregovori u dva poglavlja.  

Hrvatska je u utorak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u dva poglavlja - Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda kretanja radnika, čime je ukupni broj otvorenih poglavlja narastao na 20. Na prethodnoj konferenciji o pristupanju pod slovenskim predsjedništvom u travnju otvoreni su pregovori također u dva poglavlja.

'Možda smo mogli otvoriti i više od četiri, međutim i ova četiri poglavlja osiguravaju nam da svoj put završimo sukladno našem zacrtanom cilju, to jest do kraja mandata ove Komisije. Imamo dovoljno vremena i očekujemo da ćemo tijekom francuskog predsjedništva u drugoj polovici ove godine otvoriti sva preostala i zatvoriti veliki broj poglavlja.

Dakle, slovensko predsjedništvo ni na koji način nije usporilo ostvarenje cilja koji smo zacrtali', izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Europska komisija je 2008. u više navrata nazvala 'odlučujućom godinom"ž' za hrvatske pristupne pregovore te najavila da se sva poglavlja mogu otvoriti do kraja ove godine i zatvoriti do jeseni sljedeće godine, ako Hrvatska ispuni određeni broj uvjeta, među kojima je predaja mjerila za otvaranje do kraja ovoga mjeseca za još tri preostala poglavlja. 

Očekivalo se da će Hrvatska i tijekom slovenskog predsjedništva moći otvoriti veći broj poglavlja. 

Upitan koji su razlozi za sporost i zašto Hrvatska nije otvorila veći broj poglavlja, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je odgovorio da na to utječe cijeli niz razloga i da slovensko predsjedništvo nije imalo odlučujući utjecaj. 

'Otvaranje poglavlja odvija se su skladu s postupkom koji je na snazi u EU-u. Taj je postupak tekao onako kako je tekao, on ovisi o cijelom nizu razloga, o spremnosti zemlje kandidatkinje, o ispunjavanju mjerila. Slovenija želi da pristupni pregovori s Hrvatskom budu što uspješniji, ali ona nema odlučujući utjecaj', rekao je Rupel.  

'Brzina pregovora ovisi o Hrvatskoj. Ne vidim nijednu zemlju koja bi ometala ili na neki način usporavala brzinu pristupa Hrvatske. Odluka o članstvu je već donijeta', rekao je Rupel.

Upitan kada će biti otvoreni pregovori u poglavlju Ribarstvo, o kojem Vijeće EU-a zbog blokade Slovenije još razmatra izvješće o screeningu, Rupel je rekao da je Europska komisija uključena u razgovore s Hrvatskom i Slovenijom kako bi se riješilo pitanje komercijalnog ribarenja u skladu s bilateralnim Sporazumom o pograničnoj suradnji (SOPS).  

Ministar Jandroković je rekao da je to 'jedino poglavlje koje je još uvijek blokirano', ali da izrazio uvjerenost da će ubrzo biti otvoreno.

Rupel je rekao da Hrvatska dobro napreduje u pristupnom procesu, uspoređujući njezin put s Turskom, koja je dosad otvorila znatno manji broj poglavlja te da je čuo primjedbe od turskih dužnosnika prema kojima je Hrvatska 'privilegirana'.  

Glavni direktor u Općoj upravi za proširenje Michael Leigh je istaknuo da Hrvatska dobro napreduje te je izrazio nadu da će Hrvatska otvoriti sva poglavlja do kraja ove godine, a dobar dio njih i zatvoriti. 

Hrvatsko pristupanje Europskoj uniji neće usporiti ni neuspjeh referenduma u Irskoj o Lisabonskom ugovoru, koji treba zamijeniti Ugovor iz Nice dizajniran za 27 zemalja članica.

'Nisam prorok, ali mislim da tehnički i pravno nemaju veze ratificiranje Ugovora i pristup Hrvatske. Što se tiče ulaska Hrvatske u EU, nadam se da bi to moglo biti 2009. ili 2010. godine, ali to će ovisiti o puno stvari, ponajviše o Hrvatskoj', rekao je Rupel odgovarajući na pitanje može li EU jamčiti da poteškoće s ratifikacijom Lisabonskog ugovora neće usporiti hrvatski pristup.  

U poglavljima Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda kretanja radnika, Hrvatska je dobila ukupno tri mjerila za zatvaranje. 

Da bi zatvorila pregovore u poglavlju Socijalna politika i zapošljavanje, Hrvatska treba ispuniti dva mjerila. U prvom se mjerilu traže manje izmjene Zakona o radu i nešto veće izmjene u Zakonu o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.  

U okviru drugog mjerila Hrvatska će morati donijeti krovni antidiskriminicijski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova. Kod svih tih zakona, mora se dokazati i zadovoljavajuća razina provedbe.  

U mjerilu za zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja radnika od Hrvatske se traži da dokaže da ima odgovarajuće administrativne strukture za provedbu zakonodavstva u ovom području.

Europska unija je u poglavlju Sloboda kretanja radnika zatražila prijelazne odredbe.  

Prema pregovaračkoj poziciji EU-a, zemlje članice mogle bi, ako to smatraju potrebnim, uvesti privremena ograničenja za dolazak hrvatskih radnika na njihovo tržište rada. Ista mjera korištena je i u ranijem krugu proširenja. Prema stajalištu EU-a najduže moguće razdoblje za to privremeno izuzeće iznosilo bi sedam godina.  

Najprije bi se uvelo ograničenje na dvije godine, koje se onda može još dvaput produljiti, prvo na tri, a zatim na dvije godine. 

Isto rješenje uvedeno je za 12 zemalja koje su u EU-u ušle 2004. i 2007. godine. Jedan dio zemalja članica uopće nije koristio tu mogućnost.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Slovensko EU predsjedništvo: EU opens two chapters in accession negotiations with Croatia
  • EurActiv: EU moves on with Balkan countries despite treaty setback