naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: Hrvatska može u EU i bez Lisabonskog ugovora, iako je to komplicirano

Ishod Irskog referenduma o Lisabonskom ugovoru utječe na status pregovora Hrvatske i EU, ali postoje tehničke i pravne mogućnosti da Hrvatska postane članicom iako Lisabonski ugovor ne ratificiraju sve zemlje Unije, rekla je u ponedjeljak 23. lipnja u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije Vesna Pusić.  

'Hrvatskoj bi svakako bilo lakše da se ratificira Lisabonski ugovor, ali ako se to i ne dogodi, organizacijski i pravno postoji mogućnost za članstvo, no sve je puno složenije' rekla je Pusić u izjavi za novinare nakon sastanka Odbora. 

'U okviru 34. poglavlja naših pregovora postoje tehničke i pravne mogućnosti da, ako sve i pođe po zlu, Hrvatska ipak postane članica. No u tom slučaju će trebati velika količina političke volje unutar same Unije uz našu apsolutnu preciznost u ispunjenju uvjeta', naglasila je Pusić. 

Na današnjoj sjednici Odbor je raspravljao o pregovaračkim stajalištima za poglavlje regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (poglavlje 22) koje je, naglasila je Pusić vrlo važno Hrvatskoj, jer se u njemu govori o podjeli zemlje na statističke regije. 

Problem je u tome, podsjetila je Pusić, što je u sadašnjim trima statističkim regijama sjeverozapadna Hrvatska smještena u jednu zajedno sa gradom Zagrebom, a to joj otežava kvalificiranje za pristup sredstvima iz europskih fondova po najpovoljnijim uvjetima nakon 2013. godine. 

'Hrvatska će zato u pregovaračkom stajalištu istaknuti zahtjev da zadrži pravo promjene statističkih regija temeljem popisa stanovništva 2011. godine' kazala je Pusić. 

Hrvatska će redovno provesti cenzus stanovništva za tri godine i ako se u njemu pokaže da je grad Zagreb dostigao broj od 800 tisuća stanovnika, što je minimalan broj stanovnika za jednu statističku regiju, onda će Hrvatska aktivirati svoje pravo na promjenu statističkih regija.  

Glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, koji je bio nazočan sastanku s novinarima, rekao je kako je stanje o pregovorima dobro te kako se intenzivno radi na pripremi i dostavi preostale dokumentacije Europskoj komisiji.  

Najavio je da će Vlada do kraja lipnja održati još dvije sjednice na kojima će biti usvojena preostala dokumentacija i da će se do 30. lipnja u Bruxelles poslati sva dokumentacija za ispunjenje mjerila čime će biti ispunjen dio posla koji mora obaviti Hrvatska. 'Riječ je o ukupno tri poglavlja od kojih su ostala još dva. Imamo još sedam različitih mjerila koja se sastoje od različitog broja dokumenata' kazao je Drobnjak.  

Glavni pregovarač rekao je kako je najveći dio dokumentacije izrađen i dostavljen EK te kako je sad riječ o konačnom 'brušenju i finaliziranju' dokumenata temeljem mišljenja i savjeta Europske komisije.

Ako Hrvatska uspije u svojim planovima da do kraja lipnja dostavi svu potrebnu dokumentaciju, mišljenje EK može se očekivati na jesen kazao je Drobnjak.

Na upit je li zabrinut izjavama europskih čelnika o utjecaju negativnog ishoda irskog referenduma o Lisabonskom ugovoru na daljnje proširenje EU, Drobnjak je rekao kako Hrvatska u nastaloj situaciji treba nastaviti raditi i koncentrirati se na ono što je pred njom, ispunjavati mjerila i nastaviti pregovore. 

'Sa svakim poglavljem koje otvorimo ili zatvorimo ne samo da smo bliže EU već i jačamo vlastitu poziciju u novonastaloj situaciji' kazao je Drobnjak. 

Podsjetio je kako je odmah nakon Irskog referenduma organizirana Međuvladina konferencija na kojoj su otvorena dva poglavlja te je neformalno najavio novu konferenciju krajem sedmog mjeseca na kojoj će doći do otvaranja, a možda i zatvaranja nekih poglavlja, a to je, prema njegovoj ocjeni, pokazatelj da nema razloga za pretjeranu zabrinutost glede nastavka puta Hrvatske prema EU.

Hina