naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Do ulaska Hrvatske, EU će riješiti svoje institucionalne probleme

Pitanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju dolazi na red 2010. ili 2011. a do tada Unija ima vremena riješiti svoje institucionalne probleme nastale negativnim ishodom irskog referenduma o Lisabonskom ugovoru, istaknuli su u utorak 1. srpnja izvori u Elizejskoj palači u Parizu.  

'Pitanje Hrvatske se postavlja 2010. ili 2011. godine i smatramo da će se do tada moći naći rješenje, a u međuvremenu se pregovori nastavljaju', rekao je izvor u uredu francuskog predsjednika.  

Francuska je 'za ulazak Hrvatske' ali ne dok EU ne dobije nove institucije, jer ne želimo 'ubiti Europu', dodaje izvor.  

Francuska, koja je u utorak preuzela šestomjesečno predsjedništvo Europske unije, ne pristaje na to da je Lisabonski ugovor, do sada potpuno ili djelomično ratificiran u 19 zemalja, mrtav nakon što je odbačen na referendum u Irskoj i traži nastavak ratifikacije u preostalim zemljama.  

Predsjedništvo EU-a će nastojati izbjeći da se kriza pogorša zbog mogućih poteškoća s ratifikacijom u Poljskoj, Češkoj ili Švedskoj, a na summitu EU-a u listopadu pokušat će naći "pistu za slijetanje", to jest način kako Irsku uvjeriti da ponovni referendum. 

Kao jedan od argumenata za uvjeravanje euroskeptičnih predsjednika u Češkoj i Poljskoj, Francuska smatra upravo proširenje. 

'Za jednu zemlju kao što je Poljska, proširenje je najbolji argument. To nije prijetnja ni ucjena, to je samo opis stvarnosti, ali Poljska jako podržava proširenja ne samo na Balkan nego jednog dana i na Ukrajinu. Međutim, ako nemamo Lisabonski ugovor, imamo Ugovor iz Nice koji ne dopušta proširenja preko 27 članica', rekao je izvor, navodeći da je ranije učinjena "pogreška" što se Europa proširila bez prethodne modifikacije svojih institucija. 

Češka, s druge strane ima dva razloga da ne odugovlači s ratifikacijom Lisabonskog ugovora. Prvi je također proširenje, a drugi činjenica da će Prag predsjedati Unijom od 1. siječnja 2009. godine. "Otezanjem s ratifikacijom to bi se predsjedništvo jako izoliralo", rekao je izvor. 

Francuska također odbacuje ideju koja se pojavila u bruxelleskim diplomatskim krugovima da se kao mogući izlazak iz institucionalne krize razmotri mogućnost da se u pristupni sporazum s Hrvatskom ubaci novi način odlučivanja, koji je predviđen Lisabonskim ugovorom. 

U tom bi slučaju 'trebali modificirati ugovor za Srbiju, za BiH, jednog dana i za Ukrajinu', dodao je izvor. 

Francuska u potpunosti podržava Grčku u sporu oko imena s Makedonijom, koja ima status kandidata, ali još nema datum za početak pregovora. Izvor iz ureda francuskog predsjednika oštrim je riječima osudio incidente koji su se dogodili tijekom parlamentarnih izbora u toj zemlji. 

'Ako imate, s jedne strane, demokratsku zemlju koja je članica EU-a, i s druge, nedemokratsku zemlju koja želi u EU, izbor nije težak koga podržati', rekao je izvor. 

U slučaju Turske, Francuska ostaje pri svom stajalištu da toj zemlji nije mjesto u Europskoj uniji, ali se zauzima za najtješnju moguću suradnju s Ankarom.  

Što se tiče pristupnih pregovora, Pariz nema ništa protiv otvaranja onih pregovaračkih poglavlja koji ne impliciraju članstvo u Uniji, ali ne želi otvarati ona koja prejudiciraju članstvo, poput primjerice Monetarne i ekonomske politike.  

Pariz ističe da u tome nije usamljen unutar Unije, da istu poziciju ima i Njemačka i još puno zemalja. 

Hina