naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Drobnjak: Hrvatska u utakmici s EU-om stoji bolje nego što se čini

Iako na semaforu stoji da Hrvatska ima 20 otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja u pregovorima, ona u utakmici s Europskom unijom stoji zapravo puno bolje i to će se uskoro vidjeti i na semaforu, rekao je u srijedu 2. srpnja u Zagrebu glavni pregovarač u pregovorima Hrvatske i Europske unije Vladimir Drobnjak.  

Veleposlanik Drobnjak bio je uvodničar na tribini Kluba pravnika grada Zagreba na temu 'Hrvatska na putu prema Europskoj uniji', upoznavši nazočne sa stanjem u kojem se nalaze pregovori o punopravnom članstvu RH u EU. 

Drobnjak je podsjetio kako je Hrvatska prije dva dana uputila pregovaračka stajališta za otvaranje svih preostalih poglavlja i izrazio uvjerenje kako će Europska komisija najesen izraditi kalendar za tehničko dovršavanje pregovora i nadu da će se to dogoditi do ljeta 2009., nakon čega slijedi potpisivanje Sporazuma o pristupanju i njegova ratifikacija u zemljama članicama. 

Bez obzira na negativan ishod irskog referenduma o Lisabonskom sporazumu Hrvatska nastavlja svoj put prema EU, što potvrđuje i međuvladina konferencija koju je novo francusko predsjedništvo zakazalo za srpanj, na kojoj će još neka poglavlja biti otvorena a neka možda i zatvorena rekao je Drobnjak. 

Nazočne na tribini glavni hrvatski pregovarač podsjetio je kako je kao govornik na isto takvoj tribini prije tri godine, neposredno nakon što je Hrvatska počela pregovore, bio kao mornar koji kreće na put preko Oceana nakon što je pročitao brojne knjige, a da nije bio na otvorenom moru. 

'Danas vam govorim kao moreplovac čija je ekipa prošla dvije trećine puta, susrela se s brojnim očekivanim i neočekivanim replikama, dobila udarce, ali i saznanje da je druga obala na vidiku. Naš brod je izubijan valovima, ali sigurno plovi prema cilju koji je na vidiku' kazao je Drobnjak. 

Tijekom izlaganja govorio je o fazama pregovora, od screeninga, preko ispunjenja mjerila za otvaranje pregovora do ispunjenja mjerila za njihovo zatvaranje i naglasio kako na dan otvaranja pregovora prije tri godine neki od ključnih pojmova, poput 'benchmarks' (mjerila) nisu postojali. 

'Mjerila nas kao državu čine boljom, ali budući da smo prvi na koje se ona primjenjuju, empirija (iskustvo) u provedbi je problematično i odnosi vremena' kazao je Drobnjak. Dodavši kako su upravo mjerila najveća 'differentia specifica' u odnosu na peti val i sva prijašnja proširenja EU. 

Glavni pregovarač govorio je i o političkom okružju koje prati hrvatske pregovore o punopravnom članstvu poput umora građana EU od proširenja do činjenice kako EU prolazi kroz vlastitu evaluaciju te presedanski učinak pregovora Hrvatske koji se pojavljuje zbog činjenice da prvi prolazimo strože kriterije, ne toliko zbog sebe nego zbog zemalja koje će Uniji pristupiti u budućnosti. 

Odgovarajući na pitanja nakon izlaganja, Drobnjak je, govoreći o poziciji Hrvatske u regiji tzv. zapadnog Balkana rekao 'ako je išta odvojilo Hrvatsku od regije i njezinih negativnih konotacija (nesigurnost i nestabilnost), onda su to pregovori, odnosno stupanj pregovora do kojeg je Hrvatska stigla'.

Hina