naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska za okoliš traži 11 prijelaznih razdoblja

Nacionalni odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom raspravljao je u četvrtak 3. srpnja u Hrvatskom saboru o pregovaračkom stajalištu za poglavlje 27 koje se odnosi na standarde zaštite okoliša, izjavila je predsjednica Odbora Vesna Pusić ističući da će Hrvatska za to poglavlje tražiti 11 prijelaznih razdoblja.  

'Tražit ćemo 11 prijelaznih razdoblja za postizanje standarda u zaštiti zraka, voda, procesuiranju otpadnih voda i svega ostalog vezanog uz okoliš', kazala je Pusić. 

Odbor je, kako je kazala, jednoglasan u odluci da su potrebna tako duga prijelazna razdoblja jer se 'radi o velikim investicijama'. Kazala je također da naši pregovarači, glede tog poglavlja, koriste iskustva zemalja koje su u Europsku uniju ušle 2004. godine.

'Pokazalo se da su njihova prijelazna razdoblja bila prekratka, a ako zemlja u dogovorenom roku ne ispuni obveze plaća penale', pojasnila je Pusić. 

Ističući važnost poglavlja o zaštiti okoliša, Pusić je ocijenila da je čist okoliš, osim što je bitan za sveukupno zdravlje ljudi, 'za nas i gospodarski resurs s obzirom na turizam i proizvodnju zdrave hrane'. 

Pusić se osvrnula i na francusko preuzimanje predsjedanja Unijom i potvrdila, kako je nedavno i najavila, da i dalje postoji velika vjerojatnost za održavanjem izvanredne Međuvladine konferencije. 

'Hrvatska se inicijativa uvažava. Konferencija bi se mogla održati 25. srpnja, a mi imamo pet poglavlja spremnih za otvaranje', kazala je Pusić. 

Hrvatska bi tako jesen započela s osam poglavlja, među kojima i pet najtežih, a radi se o pravosuđu, javnim nabavama, ribarstvu, poljoprivredi i tržišnom natjecanju, objasnila je predsjednica Nacionalnog odbora. 

Hina