naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Odbor regija želi Hrvatsku vidjeti kao novu članicu EU u prvoj polovici 2010.

Odbor regija Europske unije želi Hrvatsku vidjeti kao novu članicu Europske unije u prvoj polovici 2010. godine, izjavio je u ponedjeljak 7. srpnja u Zagrebu predsjednik Odbora Luc Van den Brande.  

'Ne samo da sam za to, već i snažno podupirem pristup Hrvatske kao nove članice Europske unije', kazao je Van den Brande novinarima nakon skupa o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. 

'Nema valjanog razloga da se pristupni proces zaustavi', dodao je, napominjući da Hrvatska mora nastaviti raditi i naposljetku u potpunosti ispuniti preuzete obveze. 

Osvrnuvši se na irsko 'ne' Lisabonskom ugovoru, Van den Brande je ocijenio da se ratifikacija tog dokumenta mora nastaviti u ostalim državama članicama.  

'Odustajanje od Lisabonskog ugovora nije realistična opcija, treba nastaviti s daljnjim ratifikacijama', smatra Van den Brande. 

Proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji mora se nastaviti jer je, kako je rekao, 'dogovoreno da se to učini'. 

Van den Brande je danas u govoru kazao da Odbor regija podupire proces proširenja Europske unije u čemu veliku ulogu moraju imati lokalna i regionalna tijela kroz zakonodavne i nezakonodavne mjere. U prvi plan je stavio važnost decentralizacije sustava u zemljama kandidatima i potrebu za suradnjom između središnjih te lokalnih i regionalnih vlasti u procesu donošenja odluka koje se odnose na implementaciju europske stečevine. 

Na skupu u Zagrebu sudjelovala je i radna skupina za Hrvatsku pri Odboru regija. To je četvrti sastanak radne skupine na kojem su se preispitala očekivanja hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u svezi pristupanja Hrvatske Uniji. Na skupu je upozoreno da lokalne i regionalne vlasti još uvijek nisu dovoljno uključene u proces pristupanja EU te da EU fondovi nisu primjereno iskorišteni. 

'Trenutno je svega 185 projekata između hrvatskih i EU regija i gradova, što nije dovoljno', naveo je na tom sastanku francuski veleposlanik u Hrvatskoj i predstavnik francuskog predsjedavanja EU Francois Saint-Paul te ocijenio da je, radi poboljšanja suradnje i korištenja od 2011. ili 2012. strukturnih fondova, koji su obuhvatniji od pretpristupnih, od ključne važnosti jačanje upravnih kapaciteta u Hrvatskoj. 

Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert na skupu je naglasio kako članstvo u EU stvara solidarnost među regijama, ali i da nove prilike idu 'ruku pod ruku' s novim odgovornostima.  

'Regionalne uprave trebat će povećati svoje sposobnosti', rekao je, te pozvao županije i gradove na natječaje za IPA fond, vrijedan 280 milijuna eura, koji će biti raspisani tijekom ljeta.

Kasnije tijekom dana Van Den Brande će se sastati s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem. Za utorak je predviđen sastanak s premijerom Ivom Sanaderom, te susreti u Hrvatskom saboru. 

Hina